Documentaire ‘Amsterdam is nog niet jarig’

Algemeen
Stalen damwanden.
Stalen damwanden. (Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM - In 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar. Een verjaardag die groots gevierd zal worden en internationaal aandacht zal krijgen. Onze hoofdstad, Amsterdam, is één van de mooiste steden ter wereld. Maar de stad wordt bedreigd, de kades en bruggen staan op instorten. Het is alsof de Eiffeltoren verroest, het Colosseum afbrokkelt of de Tower Bridge wankelt. Is het tij nog te keren of gaat de binnenstad eraan? 

In de KRO-NCRV documentaire ‘Amsterdam is nog niet Jarig’ wordt op zoek gegaan naar de impact van deze ontwikkeling. Wat moet er gebeuren om Amsterdam van de ondergang te redden? Amsterdam is nog niet jarig wordt uitgezonden op 28 oktober om 22.35 uur op NPO 2. 

Op dinsdag 1 september 2020 stortte rond het middaguur in het centrum van Amsterdam de kademuur van de Grimburgwal in. Een verzakking over een lengte van bijna 30 meter. Wonder boven wonder zijn er geen slachtoffers. De Grimburgwal is geen uitzondering, sinds kort erkent Gemeente Amsterdam dat het probleem een veel grotere omvang heeft. Al decennia wordt de slechte staat van kades en bruggen genegeerd. Op sommige plekken dreigt instorting, ontstaan sinkholes en scheuren. Kades en bruggen worden direct afgesloten voor verkeer, vaarroutes moeten worden omgelegd en delen van de stad zijn onbereikbaar. “Gaat veiligheid voor alles? Zijn de lelijke, stalen damwanden de enige oplossing? In Amsterdam is nog niet jarig spreken we mensen die zoeken naar oorzaken en oplossingen, maar ook bewoners die zo hun bedenkingen hebben bij de methodes van de gemeente”, vertelt een van de documentairemakers.