Column

Het taboe van armoede

Algemeen
Esther Lagendijk
Esther Lagendijk

Wekelijkse column van onze stadsdeelbestuurders. Deze week: Esther Lagendijk over het taboe van armoede

Afgelopen week mocht ik de eerste Leskist ‘Kansrijk-doorbreek de cirkel van armoede’ overhandigen aan de groepen 7 van basisschool De Vier Windstreken in de Banne. In deze kist vinden de kinderen allemaal prachtige boeken, waarin het thema armoede een rol speelt. 

Door het lezen van deze boeken wordt armoede bespreekbaar gemaakt; boeken als Adres onbekend van Susin Nielsen en, mijn favoriet, Hotel de grote L van Sjoerd Kuyper. Kinderen komen in aanraking met het probleem of ze vinden juist erkenning voor hun eigen ervaringen. Naast dat het sowieso fijn en leerzaam is om samen te lezen, is het ontzettend belangrijk om het thema armoede uit de taboesfeer te halen.

Het was deze week niet voor niets Wereldarmoededag, want armoede is een hardnekkig probleem, met grote gevolgen voor opgroeiende kinderen en dat zijn er best veel; in Amsterdam groeien ruim 27.000 kinderen op in een minimahuishouden en in Noord gaat het om 25 procent van de kinderen. Dat is natuurlijk een onacceptabel aantal.

De Gemeente Amsterdam heeft een heleboel verschillende armoederegelingen, waar mensen aanspraak op kunnen maken, maar niet alle mensen die leven in armoede blijken hier voldoende van op de hoogte te zijn en gebruik van te maken. Zo kunnen kinderen met een Stadspas via het Jeugdfonds Sport gratis lid worden van een sportvereniging en via het Jongeren Cultuur Fonds gratis muziekles krijgen. Ook kunnen ouders via de Stadspas het schoolgeld betalen. Het is dus belangrijk dat mensen echt aan de bel trekken bij bijvoorbeeld het Buurtteam en hun problemen bespreken. Tegelijkertijd kan de gemeente meer werk maken van de bundeling van alle mogelijkheden, want het wordt soms wel wat onoverzichtelijk.

Binnenkort wordt er overigens een campagne gelanceerd over kinderarmoede in Amsterdam. Stichting Nieuwe Helden, gevestigd in Noord, zal het oude verhaal van het Meisje met het Zwavelstokje opnieuw laten herleven in een moderne variant. Amsterdamse basisscholen ontvangen luciferdoosjes met daarin het sprookje en een uitnodiging om mee te doen aan een ritueel, waarbij met de laatste lucifer een prachtige speciaal ontworpen kaars wordt aangestoken. Dit ritueel zal zich deze winter uitspreiden over Amsterdam. Er wordt samengewerkt met het Amsterdam Light Festival. Zo wordt aandacht gevraagd voor het feit dat het natuurlijk niet te verteren is dat in onze rijke stad toch nog zoveel armoede is.

Esther Lagendijk

www.meisjemet.nl 

www.amsterdam.nl/werk- inkomen/hulp-bij-laag-inkomen

www.buurtteamamsterdam.nl