Gezocht: kennis en ideeën voor het klimaat

Algemeen
Burgers mogen meedenken over beleid en maatregelen bedenken voor minder CO2 uitstoot.
Burgers mogen meedenken over beleid en maatregelen bedenken voor minder CO2 uitstoot. (Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM - Iedereen die wil, kan kennis, ideeën en informatie over hoe we de Amsterdamse klimaatdoelen kunnen halen, delen met het mini-burgerberaad. 

Honderd ingelote Amsterdammers gaan samen extra maatregelen bedenken om minder CO2 uit te stoten. Zij hebben beraad van 1 tot 16 november. Tot en met 27 oktober kan iedereen input aanleveren. Amsterdam wil dat alle deelnemers van het burgerberaad brede en veelzijdige informatie hebben. Zo gaan zij goed beslagen ten ijs aan het werk. 

Input leveren

Mensen die kennis en informatie willen delen, kunnen hun input op maximaal 2 A4-pagina’s zetten of een weblink aanleveren. Informatie die voldoet aan een aantal voorwaarden deelt de gemeente daarna ongefilterd met de deelnemers. Ook op de webpagina van het mini-burgerberaad kan iedereen deze informatie bekijken.

Samen bereik je meer

De verandering naar een duurzamere stad is ingrijpend en raakt iedereen. Amsterdam wil bewoners betrekken bij het maken van klimaatdoelen- en maatregelen. Burgerberaden in andere landen laten zien dat bewoners goede oplossingen kunnen bedenken voor ingewikkelde vragen, zoals de klimaatdoelen. Het mini-burgerberaad is ook om lessen te leren over hoe een burgerberaad werkt, en of we het vaker kunnen inzetten. Uit onderzoek is gebleken dat uit een burgerberaad drastischere besluiten komen, dan uit de regerende politiek. Omdat de burgers geen rekening hoeven te houden met imago, durven ze te doen wat nodig is.

Mini-burgerberaad bijeenkomsten 

De deelnemers aan het mini-burgerberaad komen in november zes keer bij elkaar. Een onafhankelijke gespreksleider begeleidt de gesprekken. Deskundigen zijn aanwezig. Als deelnemers dat willen, kunnen zij ook weer andere deskundigen uitnodigen. Het heet een mini-burgerberaad omdat het proces kort is, en één duidelijke vraag bevat.

Adviezen voor het bestuur

De gemeente kijkt of de adviezen haalbaar en betaalbaar zijn. Een aantal adviezen wordt voorgelegd aan het bestuur. Daarna gaat er een voorstel aan de gemeenteraad. Naar verwachting zal dat begin 2022 zijn.

Iedereen kan tot en met 27 oktober ideeën insturen via www.amsterdam.nl/miniburgerberaad 


De klimaatklok tikt af. (Foto: Gemeente Amsterdam)