Expositie Vrouwen van Noord

Algemeen
Juffen Astrid en Jolanda van OBS De Vier Windstreken.
Juffen Astrid en Jolanda van OBS De Vier Windstreken. (Foto: Sonja de Bruin)

NOORD - De nieuwste tentoonstelling van Museum Amsterdam Noord ‘Vrouwen van Noord’ opent 13 november. De bezoekers kunnen kennis maken met tien inspirerende vrouwen van vroeger en nu.

Sommige verhalen gaan over bekende Noorderlingen, andere zijn nog nooit eerder verteld. Inspirerende vrouwen zijn van alle tijden. Toch staan geschiedenisboeken, ook die over Amsterdam-Noord, nog steeds voor het overgrote deel vol met mannen en hun verhalen. Mede hierdoor zijn veel vrouwen ten onrechte vergeten en verhalen te lang niet verteld. Vrouwen van Noord brengt hier verandering in. Inspirerende verhalen zoals bijvoorbeeld dat van sociaal ondernemer Ellen Brudet uit de Van der Pekstraat. Zij zorgt dat elk kind een pop heeft waar het zichzelf mee kan identificeren. Of van verzetsstrijder Cecilia van Alphen Jagtman uit de Bloemenbuurt. Maar ook de twee juffen Astrid en Jolanda uit de Banne hebben een plek. Zij kregen nationale bekendheid met de documentaireserie ‘Klassen’.

De gemene deler van al deze vrouwen: een grote maatschappelijke betrokkenheid, bevlogenheid en doorzettingsvermogen. Maar bovenal vrouwen die zich niet laten vertellen wat ze wel of niet mogen doen, maar die hun eigen pad kiezen. De tentoonstelling vloeit voort uit de Canon van Noord, een collectief geschiedenisproject van het Historisch Centrum Amsterdam Noord. De basis voor deze chronologische geschiedschrijving van Noord werd gelegd door vrouwen. Bezoekers van de tentoonstelling worden uitgenodigd om een inspirerende vrouw aan te dragen voor het Canon.

De tentoonstelling is te bezoeken met inachtneming van de Corona-maatregelen vanaf 13 november op elke donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. www.museumamsterdamnoord.nl, Zamenhofstraat 28A.