Noord-Hollanders geven originele babynamen

Algemeen
Kijkend naar alle Nederlandse provincies staat Noord-Holland op de vierde plaats als het gaat om originaliteit van babynamen.
Kijkend naar alle Nederlandse provincies staat Noord-Holland op de vierde plaats als het gaat om originaliteit van babynamen. (Foto: Pixabay)

REGIO - Kijkend naar alle Nederlandse provincies staat Noord-Holland op de vierde plaats als het gaat om originaliteit van babynamen. Dit blijkt uit onderzoek van beslist.nl dat voornamentrends in Nederland van de afgelopen 70 jaar analyseerde. Hierbij is ook gekeken naar de lengte van voornamen over tijd en de betekenis en oorsprong van namen.

De drang naar het kiezen van een onderscheidende naam verschilt per regio. In de provincie Flevoland (1) zijn inwoners het meest divers met voornamen en ook Zuid-Hollandse (2) en Zeeuwse (3) ouders kiezen vaak voor een niet veel voorkomende naam. Noord-Holland volgt op de vierde plaatst en scoort daarmee bovengemiddeld. Inwoners uit de provincie Limburg zijn het minst divers als het gaat om voornamen.

Vergeleken met de jaren ‘50 en ‘60, kiezen ouders nu over het algemeen vaker voor een unieke naam. Waar destijds 38% van de jongens en 43% van de meisjes een voornaam kregen die in de top 10 populairste namen stond, ligt dit percentage nu op slechts 2%. Vóór 1980 kreeg 70% van de pasgeborenen in Nederland een voornaam van 6 of meer letters. Tegenwoordig kiezen ouders juist steeds vaker voor kortere namen. Sinds 1990 is compact de norm: 80% van de babynamen bestaat uit 5 letters of minder.

Dit betekent overigens niet dat ‘ouderwetse’ namen helemaal verdwijnen. Vaak wordt door ouders gekozen voor kortere versies van langere namen, zoals Sam (Samuel), Daan (Daniël), Liv (Olivia) of Evi (Eveline). Het grootste deel (19%) van de voornamen in Nederland heeft betrekking op persoonlijkheidskenmerken, zoals Dries (dapper), Anita (genadig) en Mariëlle (opstandig). Ook de natuur en dieren zijn met 17% een grote inspiratiebron, en leidden bijvoorbeeld tot Olivier of Olivia (olijfboom), Arie (leeuw) en Arthur (beer).

Het grootste deel van de populaire voornamen komt uit het Latijn (10,4%), gevolgd door het Angelsaksisch (9,6%). Oer-Hollandse namen, zoals Cornelis, Willem en Pieter, zijn met 8,7% in de minderheid. De volledige analyse is gevisualiseerd op: www.beslist.nl/info/babynamen.html.