Bewoners in actie tegen wildparkeren

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

NOORD - Amsterdam-Noord is het groenste stadsdeel van Amsterdam. Vanaf de Buiksloterpont kun je via een ononderbroken lint aan parken en bossen naar Waterland lopen. De zogenaamde Schellingwouderscheg, de verbinding van stad en platteland voor mensen en dieren, heeft de hoogste natuurwaarden en is een essentieel onderdeel van de Hoofdgroenstructuur van de stad, de zwaarste beschermende status voor stadsnatuur.

Maar juist in dit zeer kwetsbare gebied wordt sinds kort bedreigd door een armada van wildparkeerders. Het natuurgebied is ontdekt als langparkeerplek voor toeristen en bewoners van centrum en Oost. Ondanks een hier en daar nog zichtbare maar sterk vervaagde witte streep langs de kant van de weg. Een groot probleem: het gedogen van parkeren loopt hier zichtbaar totaal uit de hand. De berm is helemaal kapot. Bewoners en natuurliefhebbers vinden het waardeloos. Je parkeert toch ook niet midden op de Hoge Veluwe? Om de auto’s te weren hebben zo’n 15 bewoners afgelopen weekend 22 knotwilgen en andere inheemse bomen geplant in de berm tussen de vele geparkeerde auto’s.

Tekst gaat door onder de foto.


Bewoners planten knotwilgen. (Foto: aangeleverd)

Floor Hallema van Groene Longen is verheugd over de actie: “De gemeente streeft ernaar in haar Groenvisie en Omgevingsvisie 2050 de Hoofdgroenstructuur en ecologische verbindingen te versterken. Het is dus mooi dat bewoners de gemeente helpen door oplossingen te creëren voor dit gebied dat zelfs door onafhankelijk onderzoek is aangekaart als een groot knelpunt voor de ecologie. Als de berm hier kapotgereden wordt, dan verzwakt dit ook de ecologie verderop in de Schellingwouderscheg t/ot en met het Vliegenbos, want een belangrijke schakel tussen de natuur van Waterland en Noord wordt dan verbroken. En dat Noorderlingen de natuur in hun stadsdeel hoog waarderen blijkt wel uit het manifest Natuuurgebied Noord dat door meer dan 85 organisaties is ondertekend.”