Daken in dichtbevolkte gebieden benutten

Algemeen
De ECRN meet-up in Antwerpen.
De ECRN meet-up in Antwerpen. (Foto: Frederik Beyens)

AMSTERDAM - ROEF, bekend van het jaarlijkse rooftop festival in Amsterdam, is mede-initiatiefnemer van het internationale netwerk dat het daklandschap wil benutten. In dichtbevolkte gebieden in Europa liggen duizenden vierkante kilometers aan potentiële (openbare) ruimte, maar deze worden nauwelijks benut of ingezet bij maatschappelijke vraagstukken. Deze realisatie brengt organisaties uit negen verschillende steden samen in een collectieve inspanning om het potentieel van het Europese ‘daklandschap’ -de gecombineerde oppervlakte van platte daken in steden - te ontsluiten.

Het European Creative Rooftop Network (ECRN) - tot 2024 gesteund door Creative Europe - zoekt naar manieren waarop daken met behulp van creatieve oplossingen een rol kunnen spelen in de sociale, economische en milieu-uitdagingen waar Europa in de nabije toekomst voor staat. ROEF is een van de oprichtende partnerorganisaties.

Alle activiteiten van ROEF zijn erop gericht de torenhoge potentie van de stad te tonen, want benutte daken bieden kansen bij klimaatadaptatie, duurzame energiebehoefte én drukte in de stad. Het onontgonnen Amsterdamse daklandschap is maar liefst 12 km² groot. Dat is ruim 25 keer zo groot als het Vondelpark. ROEF ziet het Amsterdamse daklandschap in de toekomst graag als een groots, publiek toegankelijk dakpark, waarbij afzonderlijke daken via luchtbruggen met elkaar worden verbonden. In de tussentijd zorgt de verbintenis met het ECRN voor internationale inspiratie en uitwisseling van kennis die ten goede komt aan de Amsterdamse ontwikkelingen. Ook deelt ROEF haar kennis met haar Europese evenknieën.

1 december  ontmoetten de partnerorganisaties elkaar in Antwerpen bovenop het MAS-gebouw, een publiek toegankelijk dak. De negen partnersteden verschillen in cultuur, klimaat en stedelijke planning, maar zoeken naar de overeenkomsten binnen het Europese daklandschap en wisselen hun kennis over dit gedeelde erfgoed uit. Naast Amsterdam zijn de ECRN partners (alfabetisch): Antwerpen, Barcelona, Belfast, Chemnitz, Faro, Göteborg, Nicosia en Rotterdam. Meer over het internationale netwerk én het unieke perspectief van elke partner op het daklandschap op is te vinden op www.ECRN.city