Organisaties slaan handen ineen voor vuurwerkverbod

Algemeen
Een angstige hond.
Een angstige hond. (Foto: Pixabay)

REGIO - Een groot aantal landelijke en regionale organisaties - die zich inzetten voor dierenwelzijn en het milieu - hebben de handen ineen geslagen. Met de campagne ‘IK KLAP’ pleiten zij samen voor een definitief landelijk verbod op vuurwerk. En dat is bijzonder, want niet eerder zijn zoveel dierenwelzijn- en milieuorganisaties samen opgetrokken voor een hoger doel. 

Ruim 80 organisaties die zich op verschillende manieren inzetten voor dierenwelzijn en het milieu roepen de landelijke overheid met de campagne ‘IKKLAP’ op om vuurwerk definitief te verbieden. Niet alleen het afsteken ervan, ook de verkoop. De campagne toont op indringende wijze het negatieve effect van vuurwerk op huisdieren, wilde dieren en de natuur. Waarna zoveel mogelijk mensen worden gestimuleerd om mee te klappen voor een landelijk verbod. Ook krijgen zij feestelijke alternatieven voorgeschoteld voor het gebruik van vuurwerk met Oud & Nieuw. 

Voor de komende jaarwisseling geldt - net als vorig jaar - een landelijkverbod op het verkopen en afsteken van vuurwerk. “Daar zijn we blij mee. Maar dit tijdelijke verbod heeft te maken met de Covid-19 pandemie, en heeft als doel om tijdens nieuwjaarsnacht de zorg te ontzien”, aldus de partners van de campagne. Zij pleiten weliswaar voor een totaalverbod op vuurwerk, zij zien gemeentelijke vuurwerkshows waar het manifest zich voor inzet als tussenstap omdat doel te bereiken. Kijk voor meer informatie op www.ikklap.nl.