Bokaal voor The British School of Amsterdam

Algemeen
Paul Morgan en Bas van Haver ontvangen Geurt Brinkgreve bokaal 2021.
Paul Morgan en Bas van Haver ontvangen Geurt Brinkgreve bokaal 2021. (Foto: Bibi Neuray)

AMSTERDAM - The British School of Amsterdam heeft de Geurt Brinkgreve Bokaal 2021 gewonnen. Deze bijzondere onderscheiding wordt elk jaar door de gemeente Amsterdam uitgereikt aan het beste initiatief voor de herontwikkeling of renovatie van Amsterdams erfgoed. Geurt Brinkgreve - naar wie de prijs is vernoemd - staat bekend als één van de belangrijkste strijders voor behoud en herstel van de Amsterdamse binnenstad. 

De bokaal is 8 december overhandigd door plaatsvervangend burgemeester Marieke van Doorninck aan de leiding van de school, in de persoon van schoolhoofd Paul Morgan en financieel en operationeel directeur Bas van Haver. Na een voorselectie met acht andere genomineerde projecten won The British School of Amsterdam de bokaal en liet zij twee andere finalisten - Papaverhoek (Papaverhoek 1-3) en Trinity Buildings (Pietersbergweg 1-55) - achter zich.

The British School of Amsterdam is opgericht in 1978 en was in het verleden gevestigd in drie aparte gebouwen. Hier werd onderwijs gegeven aan verschillende leeftijdsgroepen: Early Years (3 tot 6 jaar), Junior School (6 tot 11 jaar) en Senior School (11 tot 18 jaar). In de afgelopen jaren was The British School of Amsterdam op zoek naar een passende locatie die alle scholieren onder één dak kon huisvesten. Een plek waar niet alleen leerlingen en docenten bij elkaar kon komen, maar die ook een oplossing kon bieden aan de logistieke uitdagingen waarmee ouders en onderwijzend personeel te maken hadden. In 2015 kocht The British School of Amsterdam de voormalige gevangenis aan Havenstraat 6. Mede dankzij het ontwerp van Atelier PRO Architecten en Van Hoogevest Architecten, die tekenden voor de renovatie van het markante gebouw, kon de locatie in april 2021 haar deuren openen als thuisbasis voor alle leeftijdsgroepen.

The British School wilde zoveel mogelijk van het originele gebouw en haar karakteristieke kenmerken behouden. Zo zijn tal van oorspronkelijke elementen - zoals het kruisvormige gebouw, het centrale middelpunt en de gangen - nog in originele staat. Twee voormalige gevangeniscellen herinneren aan de geschiedenis van het gebouw. Hier zaten verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog in gevangenschap, onder wie Hannie Schaft, ook bekend als ‘het meisje met het rode haar’. “Een gevangenis is geen plek waar je graag naar toegaat. We zijn er echter trots dat we dit prachtige gebouw konden transformeren naar een locatie waar iedereen graag wil zijn”, vertelt architect Dorte Kristensen van Atelier PRO. “We zijn erg blij met deze prijs die we beschouwen als een belangrijke erkenning van de prachtige renovatie van dit historische gebouw”, vertelt Paul Morgan, hoofd van The British School of Amsterdam.