Stadsjungle moet ruimte maken voor noodwarmtecentrale

Algemeen
De gemeente verzekert weliswaar dat de bouw geen afbreuk zal doen aan het Pepijnpad.
De gemeente verzekert weliswaar dat de bouw geen afbreuk zal doen aan het Pepijnpad. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

NOORD - Groot was onlangs de verbazing in de wijken Elzenhagen-Noord en Jeugdland toen opeens bekend werd dat Vattenfall in de zogenaamde ‘slibvelden’ aan de overkant van de A10 een ‘noodwarmtecentrale’ wil bouwen. Er werd immers al jaren door het stadsdeel, omwonenden, de voormalige ADM-krakers die in de slibvelden wonen, in goed overleg over heel andere plannen gepraat! En nu: een noodwarmtecentrale?

door John Jansen van Galen

In het ruige gebied, een ware stadsjungle, waar voorheen een waterzuiveringsinstallatie stond en nu grote festivaltrucks opgeslagen staan, zou aanvankelijk de Poort van Waterland komen, uitvalsbasis naar het veenweidegebied voor fietsers en wandelaars in het veenweidegebied. Later werd door omwonenden en de gemeente met de ADM-slibvelders gepraat over het ontwikkelen van een alternatief recreatiegebied, met sauna en al. Twee Amsterdamse wethouders, Marieke van Doorninck en Touria Meliani, kwamen op bezoek en gaven hoog op van de ‘schakelfunctie tussen stad en platteland’ die hier zou ontstaan.

Maar toen las iemand die toevallig de publicaties van de provincie Noord-Holland raadpleegde, opeens dat een stikstofvergunning was aangevraagd voor de bouw van een noodwarmtecentrale op het terrein. Die zou nodig zijn om in strenge winters de stadsverwarming in de belendende wijken aan te vullen. Daartegen bestaat in beginsel weinig bezwaar: “Je wilt niet in de kou komen te zitten.’’ Maar des te meer tegen de als stiekem ervaren manier waarop dit plan doorgevoerd lijkt te worden. “Er hoeft in Amsterdam maar een stoeptegel verlegd te worden’’, zegt buurtactievoerder Ed van Leeuwen, “of je krijgt een bewonersbrief in de bus met uitleg en informatie. Behalve blijkbaar als ze er iets door willen drukken dat bij de burgers vast niet in de smaak valt.’’ 

Het plan blijkt al uit 2020 te dateren, zodat er ruimschoots gelegenheid zou zijn geweest om de bewoners in te lichten en hen te raadplegen over de precieze locatie van deze centrale. Zij zouden in elk geval graag overleg willen over de precieze locatie ervan, bijvoorbeeld dichter bij de banen van de Waterlandse Golfclub. De gemeente verzekert weliswaar dat de bouw geen afbreuk zal doen aan het Pepijnpad, dat in het gebied is aangelegd ter gedachtenis aan een 14-jarige jongen die er een jaar geleden in de eenzaamheid van corona overleed, maar Van Leeuwen zegt: “Die trucks van Vattenfall moeten voor de bouw van die centrale straks dwars door dat pad. En het gebied heeft nu nog een ‘groenbestemming’. Er gaat al zoveel groen verloren in Noord!’’ Inmiddels heeft Vattenfall, beter laat dan nooit, de omwonenden uitgenodigd voor een gesprek.