Geen plek voor de VerbroederIJ

Algemeen
Hier is geen plek meer voor de VerbroederIJ.
Hier is geen plek meer voor de VerbroederIJ. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

NOORD - Voor de tweede maal is een ongevraagd advies dat pleit voor behoud van de VerbroederIJ van tafel. De stadsdeelcommissie werd niet enthousiast over de tweede versie van het advies, dat aan het eind van het debat afgelopen woensdag dan ook werd ingetrokken om binnenkort, aangepast, voor een derde keer te worden ingediend. Inmiddels is door buurtbewoners een petitie voor behoud van de VerbroederIJ met meer dan 4300 handtekeningen ingediend bij de gemeenteraad.

door Tom Tossijn

Het debat afgelopen woensdag in de Stadsdeelcommissie over de toekomst van horecavestiging annex sociaal project de VerbroederIJ was taaie kost. De argumenten van de indieners van een ongevraagd advies voor een langer durend verblijf van de VerbroederIJ op de huidige plek overtuigden de andere commissieleden niet. Uiteindelijk haalde het ongevraagde advies, opgesteld door PvdA’ers Canan Uyar, Paul Scheerder en Regine Anmuth, na veel vijven en zessen niet de eindstreep. Een meerderheid was tegen. GroenLinks (Nicoline van der Torre) en PvdA-lid Canan Uyar gaan de komende dagen kijken of de rest van de Stadsdeelcommissie alsnog te overtuigen is met een, voor de derde maal, aangepaste adviestekst.

School

Die derde ronde zal nog niet meevallen. Een meerderheid van de commissie bleef immers weinig brood zien in een pleidooi voor een langer verblijf van de VerbroederIJ op de huidige plek, naast de pont aan het eind van de Johan van Hasseltweg. Er moet op die plek een vmbo-school komen (per augustus 2023) en geen commissielid dat verantwoordelijk wil zijn om daarvoor barrières op te werpen. Een school gaat vóór een tijdelijke horeca-vestiging, hoe sociaal, sympathiek en cohesie-bevorderend de VerbroederIJ ook is. De andere fracties in de Stadsdeelcommissie wezen het ongevraagde advies van de PvdA woensdagavond dan ook af. Roderik Koenders (D66): “De school is nodig en kun je niet links laten liggen. We zijn tegen het advies in zijn huidige vorm.” Wijbe Langeveld van GroenLinks: “We steunen het advies niet, want we vinden de school heel belangrijk.” Frans-Rein Jurrema (SP) was ook tegen: “Ik verbaas me over het gemak waarmee de PvdA een school wegschuift.” Dennis Overweg (Partij van de Ouderen): “We kunnen beter in de commissie zelf verbroederen, want dit advies wordt het niet. Dat voelt aan als tekenen bij het kruisje.” Maar indiener Canan Uyar bleef bij haar uitgangspunt: “Het is heel erg jammer dat het advies niet voldoende wordt gedragen.”

Sixhavengebied

Diverse commissieleden en de portefeuillehouder Erna Berends willen nog wel kijken naar het Sixhavengebied als mogelijke plek van nieuwe vestiging van de VerbroederIJ. Over alternatieven is niet eerder gesproken met de exploitanten van de VerbroederIJ, maar dat verandert nu in positieve zin. De Sixhaven ligt echter veel verder weg van het Hamerkwartier, Nieuwendam en de Vogelbuurt - en bekend is dat de omwonenden van de Sixhaven niet staan te juichen over een horecavestiging. Daarbij komt: de tijd dringt, zoals Berends vaststelde: “We hebben niet eindeloos de tijd om alternatieven te vinden.” De mogelijkheid van toch nog een derde versie van het advies werd gered door het engelengeduld van commissievoorzitter Margo Andriessen. Zij was vatbaar voor het aanbod om nog één keer goed naar de tekst van het advies te kijken en de resultaten van de gesprekken tussen DB en VerbroederIJ af te wachten. Wordt dus vervolgd.