Openingsfeest van het Paard van Noord

Nieuws
Feest bij het Paard van Noord in de Bongerd. (Foto: Henk Rougoor)
Feest bij het Paard van Noord in de Bongerd. (Foto: Henk Rougoor) rodi.nl

NOORD - Het is zover! Het Paard van Noord, de oude betonkraan, staat weer op de been! Dat werd afgelopen zaterdag gevierd bij het Paard van Noord in de Bongerd. Er was van alles te zien en te doen: een zweefmolen, circus, dansworkshop, muziek, vuurkorven, glühwein, oliebollen en soep. Stadsdeelvoorzitter Erna Berends deed de openingshandeling met magie en vuur.
De hijskraan Paard van Noord is een van de laatste historische objecten die herinnert aan de grote industriële bedrijvigheid in Amsterdam-Noord. De kraan zorgde voor de overslag van enorme hoeveelheden zand en grind, samen met zijn vaste kraandrijver Gerrit. De werklieden van de betonfabriek gaven de kraan destijds de bijnaam ‘Paard van Noord’ vanwege zijn karakter als ‘werkpaard’.
In 2013 dreigde de kraan afgedankt en weggesleept te worden. Buurtbewoner en schrijver Bas Kok kwam in actie en activeerde de buurt. Zij richtten de vereniging Paard van Noord op. Kok: "De oude betonkraan moest een nieuwe functie krijgen." De kraan zorgt voor een visuele verbinding met de omliggende wijken. De cementkraan voert zijn oorspronkelijke functie misschien niet meer uit, maar in figuurlijke zin levert hij nu het cement tussen de wijken. De vereniging brengt mensen samen en verbindt buurten met elkaar.
De Bongerd ligt centraal in het westelijk deel van Amsterdam-Noord in de bocht van Zijkanaal I. Dicht bij de natuur van Waterland en Het Twiske, maar ook vlak bij het NDSM-terrein. De Bongerd is ruim van opzet, maar binnen de verschillende buurten is gekozen voor een intieme sfeer met kleine woonstraten. De stadsvilla's en appartementen aan de buitenrand van het gebied ademen een weidse sfeer uit. Wonen in De Bongerd is wonen in een modern tuindorp. Er komen in totaal 1250 woningen, waarvan 30 procent huur en 70 procent koop. Daarnaast komen er diverse voorzieningen.