Nabila & Keltoum, 2015.
Nabila & Keltoum, 2015. ((Foto: Randa Maroufi - ADAGP - 2018 ))

Tentoonstelling What We Forget

NOORD - Bij Nieuw Dakota in Amsterdam-Noord is tot 3 maart de tentoonstelling What We Forget te zien. Hiermee zetten de kunstenaars Alana Jelinek, Rajkamal Kahlon, Servet Kocyigit en Randa Maroufi zich af tegen het huidige discours omtrent de identiteit van Europa en tegen het heersende angstwekkende politieke klimaat.

Zij doen dit door enkele van de voornaamste zorgen waaraan hedendaagse angsten worden opgehangen aan te kaarten en daar gelaagde en liefdevolle geschiedvertellingen voor in de plaats te stellen. Met deze verhalen bestrijden ze de dominante 'vergeetachtige' voorstellingen van (post)koloniaal Europa die de invloed van het kolonialisme, de heersende ongelijkheid en bestaansonzekerheid negeren. Met What We Forget wil de groep mensen stimuleren om kritischer na te denken over de koloniale- en migratiegeschiedenis en over de belangrijke rol daarvan in de totstandkoming van Europa. De tentoonstelling verbeeldt een hoopvolle toekomst van Europa waarin gesmoorde verledens omarmd worden en waarin de kunst van het samenleven, het convivialisme, uitkomst biedt.

What We Forget wordt mede mogelijk gemaakt door het EU ondersteunde Horizon 2020 project CoHERE en is een samenwerking met het Research Center for Material Culture (het Tropenmuseum, het Museum Volkenkunde en het Afrika Museum) en de Universiteit van Amsterdam. Nieuw Dakota biedt ruimte aan hedendaagse kunst op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Ze programmeren tentoonstellingen, geven kunsteducatie, organiseren speciale evenementen en realiseren tijdelijke projecten in de openbare ruimte. Nieuw Dakota, Ms. van Riemsdijkweg 41b in Amsterdam, 020-3318311, www.nieuwdakota.com. Openingstijden donderdag en vrijdag van 11.00 tot 18.00 en zaterdag en zondag van 12.00 tot 18.00 uur.

Meer berichten