Marisca Voskamp-Van Noord, Today I'll stay Home (2019), film still.
Marisca Voskamp-Van Noord, Today I'll stay Home (2019), film still. ((Foto: Nieuw Dakota))

Expostie Far-off Nearby bij Nieuw Dakota

NOORD - Bij Nieuw Dakota is vanaf zondag 7 april een nieuwe expositie te zien. Het gaat om 'Far-off Nearby'. De opening van de tentoonstelling is zondag 7 april en deze is tot en met zondag 19 mei te bewonderen. Die dag zijn ook de finissage en een boeklancering.

Wat speelt zich af achter huisdeurnummer 8 in Floradorp? Wat is de heilzame kracht van duizendblad? Wat is het verband tussen de weidsheid van de Zaanse Schans, de kerstboomverbranding tijdens de jaarwisseling in Noord en de woestijn in Egypte? Is het 'ik ben verloren', 'ik ben kwijt' of 'ik heb verloren'? Wat is de herinnering van een kledingstuk? In 2017 startte Nieuw Dakota het langlopende onderzoeksproject Far-off Nearby. Sarah van Lamsweerde & Esther Mugambi, Aimée Zito Lema & Elisa van Joolen, Marisca Voskamp-Van Noord, Judith Westerveld en Marjet Zwaans ontwikkelden de afgelopen twee jaar concepten waarmee ze het translokale en de betekenis ervan in kaart brengen.

Ze maakten werk waarmee Amsterdam-Noord volgens Nieuw Dakota op onverwachte wijze wordt belicht. Dat gebeurt in de vorm van een activiteit, een interventie of een tijdelijk kunstwerk. De uitwerking ervan loopt uiteen van workshops in buurtkamers met bewoners die pijnplekken in de openbare ruimte benoemen tot onderzoek naar de rol van 'iemands moedertaal'. Grote betrokkenheid bij maatschappelijke kwesties en een onderzoekende geëngageerde houding kenmerken de deelnemende kunstenaars. Gedurende de tentoonstelling worden de verbindingen met Amsterdam-Noord voortdurend (opnieuw) geactiveerd. Met fietstochten langs de verschillende partners, performances en taalscholen verhuizen de kunstenaars hun klaslokaal tijdelijk naar de tentoonstelling. Het volledige proces is te volgen via nieuwdakota.com/far-off-nearby.

In opdracht van Nieuw Dakota schreef Maarten Doorman het essay 'Ver weg en dichtbij' over het translokale in de kunst. Het essay is onderdeel van de publicatie die bij de tentoonstelling verschijnt. Deze wordt zondag 19 mei in aanwezigheid van de auteur en de kunstenaars gepresenteerd. De opening van de expositie is zondag 7 april van 16.00 tot 19.00 uur. De tentoonstelling loopt tot en met zondag 19 mei. 24 uur Noord is zaterdag 13 april van 12.00 tot 21.00 uur en de finissage en boeklancering zijn zondag 19 mei.

Meer berichten