Kanospektakel tijdens Waterlandmarthon.
Kanospektakel tijdens Waterlandmarthon. ((Foto: Filip Fontaine))

Kanotop in Noord voor Waterlandmarathon

NOORD - Alle internationale kanotoppers strijden zaterdag 13 april tegen elkaar tijdens de Waterlandmarathon. Dit wordt nu voor de 47e keer georganiseerd door kanovereniging Viking uit Amsterdam-Noord. Al jaren komt de absolute wereldtop af op deze unieke wedstrijd van 23 kilometer door ons Waterlandse landschap.

Om 13.00 uur wordt gestart op het Noordhollandsch Kanaal net voorbij het Slochter. Na de massastart racen meer dan 100 kanoërs tegelijk richting Monnickendam. Daar vindt bij de sluis de eerste portage plaats, een bijzondere versie van klunen met een kano op de schouder. De tweede portage bij Ilpendam is nog spectaculairder omdat de kanovaarders hier met kano en al de kant op moeten varen, wat niet altijd zonder nat pak verloopt. Daarna voert de race van Ilpendam terug naar Kanovereniging Viking in Amsterdam-Noord. Er wordt gevaren in speciale marathon kano's, maar ook in vlakwater sprint kano's en Nelo kayaks geleverd door kajakcentrum Arjan Bloem.

Naast de strijd tussen de wereldtoppers bij de dames en heren, komt ook de jeugd in actie op een kortere afstand van nog altijd 14 kilometer. Deze start is eveneens om 13.00 uur aan het begin van de Kloosterweg bij Monnickendam. De wedstrijd is bijna het gehele parcours te volgen per auto of fiets zodat niemand iets van het spektakel hoeft te missen. Wie dat wil kan de deelnemers ook bij de finish bij kanovereniging Viking aan het Vikingpad 40 in Amsterdam-Noord verwelkomen. Daar vindt ook de prijsuitreiking plaats. Kijk voor meer informatie op www.amsterdamcanoemarathon.com.

Meer berichten