Begoniastraat 6 huis.
Begoniastraat 6 huis. ((Foto: aangeleverd))

Pop-up tentoonstelling '100 jaar Van der Pek'

NOORD - Honderd jaar geleden kwamen de eerste bewoners naar de nieuwe Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord. In de winkelwoning Begoniastraat 6 huis en in de poort daarnaast is van 11 mei tot 17 juli een kleine pop-up tentoonstelling te zien. Deze vertelt het verhaal van de winkel van 100 jaar geleden, van de mensen die er woonden en werkten en van Amsterdam-Noord zoals het rond 1919 was. Open zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur, toegang is gratis.

Begoniastraat 6 huis is nog drie maanden te zien in de oorspronkelijke opzet, met veel authentiek tegel-, verf- en houtwerk. Daarna zullen verkoop en renovatie de sporen van het verleden voorgoed uitwissen. Het is het laatste winkeltje in de Van der Pekbuurt dat nu nog veel van vroeger laat zien. De buitenkant van de buurt is beschermd stadsgezicht voor de binnenkant geldt dat niet.

In de winkelwoning zijn de sporen van honderd jaar wonen en werken te zien: de afgebladderde verflagen, de uitgesleten trap, het gescheurde behang, tengel-bekleding van de buitenmuur en meer. De ruimten worden deels ingericht zoals er honderd jaar geleden gewoond en gewerkt werd. Terloops wordt het verhaal verteld van de melkoorlog, de woningnood, de volkshuisvesting en het verhaal van de zes uitbaters die er samen meer dan 50 jaar werkten. In de poortopslag naast de winkel wordt verteld over het bouwen van toen en over Amsterdam-Noord zoals het in 1919 was: 'Wonen en werken waar eerst water was'.

Architect Jan Ernst van der Pek was de eerste ontwerper van nieuwbouw voor volkshuisvesting in Amsterdam. Bij de bouw van een groot project in de Jordaan leerde hij zijn latere vrouw Louise Went kennen. In veel van wat hij bouwde is haar inbreng overduidelijk herkenbaar: de zorg voor bewoonbaarheid, doorluchting van de kamers en hygiëne, tuintjes, geveltuinen en openbaar groen. De Van der Pekbuurt was de eerste opdracht waarbij Van der Pek een hele buurt mocht ontwerpen. Hij overleed enkele maanden voor de oplevering van de eerste woningen.

Voor meer informatie zie de website 100jaarvanderpek.nl. Contact: 06-83560202 of fritsprior@planet.nl.


Meer berichten