'Kinderen kunnen het verschil maken'

Algemeen
De kinderen namen de kinderconferentie serieus.
De kinderen namen de kinderconferentie serieus. (Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM - De Burgerzaal van stadsdeel Noord puilde woensdagmiddag 19 juni uit van de kinderen. De tien kinderraden die Noord rijk is, kwamen op uitnodiging van stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk samen voor de allereerste kinderconferentie.

Kinderen zaten voor één keer achter de inspreekmicrofoon. Zij vertelden over wat hun kinderraad doet en stelden vragen aan stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk en Dennis Overweg, lid van de stadsdeelcommissie. Met voorbereide presentaties, opgeschreven in een schriftje, een los blaadje of uit het hoofd, namen kinderen uit de Banne, Volewijck, IJplein/Vogelbuurt, Waterlandpleinbuurt, Kleine Wereld, Tuindorp Oostzaan en Plan van Gool het woord. Zij konden rekenen op applaus uit de zaal, waar ouders en begeleiders vol trots luisterden.

Belangrijke partners

Stadsdeel Noord ziet kinderen als belangrijke partners. Kinderen hebben een onbevangen blik en creatieve geest en zien vaak mogelijkheden waar anderen ze niet zien en komen met hele onverwachte en creatieve oplossingen. In elk geval weten ze heel goed wat er wel en niet deugt aan hun buurt en omgeving en wat er nog verbeterd kan worden. En dat zeggen ze niet alleen, daar gaan de kinderraden ook daadwerkelijk mee aan de slag.

Jeugdparticipatie

De meiden van het IJplein pleitten tijdens de eerste kinderconferentie over jeugdparticipatie voor trampolines en een plek voor zwervers zodat die niet hoeven te hangen voor de Dirk, want dat is soms een beetje eng. En in Tuindorp Oostzaan willen de kinderen graag aan de slag met ouderen door met hen te knutselen of koken. In de Waterlandpleinbuurt wil de jeugd graag dat nieuwe bewoners de buurt sneller en beter leren kennen. Zo organiseerden de kids een feest met schmink, henna, ballonkunst en een quiz. En dat smaakt naar meer! De kinderen uit de Kleine Wereld zijn zo enthousiast geworden na hun toneelvoorstelling over het milieu dat ze nu aan de slag gaan met een theaterstuk over pesten.

Onder de indruk

Esther Lagendijk was onder de indruk van wat de kinderen allemaal ter sprake brachten. Haar doel? "Ik hoop dat jullie ons nu nog beter weten te vinden voor het organiseren van jullie fantastische plannen, want wat ik hier vandaag heb gehoord is veelbelovend!" Esther benadrukt: "Het is belangrijk de jeugd een stem te geven over hun omgeving. Noem het burgerschapsvorming: zien wat er nodig is voor je buurt, je samen met andere jongeren inzetten en zien dat het effect heeft wat je bedenkt en doet. Jij kunt als kind dus ook het verschil maken!"