Onthulling elektrische zonnebloemauto.
Onthulling elektrische zonnebloemauto. ((Foto: aangeleverd))

'Schone, slimme en toegankelijke mobiliteit voor iedereen is belangrijk'

REGIO - Sharon Dijksma, Wethouder Verkeer en Vervoer, Water en Luchtkwaliteit in Amsterdam, onthulde eind vorige week samen met Zonnebloem Ambassadeur Frans Duijts de allereerste elektrische Zonnebloemauto in Amsterdam. Nationale Vereniging de Zonnebloem maakt de eerste 100% elektrische rolstoelhuurauto's in Nederland mogelijk. De drie auto's worden aangeboden door energiebedrijf Vattenfall, dat ook de laadkosten voor huurders voor zijn rekening neemt. Vandaag werden de Zonnebloemauto's officieel aan de vereniging overgedragen.

Wethouder Sharon Dijksma: "Schone, slimme en toegankelijke mobiliteit voor iedereen is belangrijk. Daarom sluit deze elektrische Zonnebloemauto zo goed aan bij de ambities van Amsterdam.

Aangepaste auto's

De Zonnebloem verhuurt sinds 2014 aangepaste auto's voor mensen die rolstoel- of scootmobiel gebonden zijn. In de auto's is ruimte voor een rolstoel of scootmobiel en maximaal vier andere personen, waardoor ook zij gezellig samen op pad kunnen. Verdeeld over Nederland heeft de vereniging inmiddels vijftig rolstoelhuurauto's gerealiseerd. Maarten van Ooijen, wethouder Zorg, Welzijn en Sport van Utrecht, onthulde gisteren samen met Zonnebloem Ambassadeur Anita Witzier de 100% elektrische Zonnebloemauto in Utrecht: "Mobiliteit is een belangrijk voor bereikbaarheid van je familie en netwerk. Een ritje is belangrijk om samen met en van elkaar te genieten. Als gemeente hebben wij maatschappelijke allianties nodig om samen met De Zonnebloem, Vattenfall en Welzorg Auto op Maat langdurig duurzaam samen te werken."

Duurzame samenwerking

Voor het eerst krijgt de vereniging de beschikking over elektrische rolstoelhuurauto's. De drie voertuigen komen te staan in Amsterdam, Utrecht en Arnhem. "Vattenfall heeft zich ten doel gesteld om binnen één generatie fossielvrij leven, wonen en reizen mogelijk te maken en daar hoort duurzaam vervoer voor mensen die gebonden zijn aan een rolstoel of scootmobiel natuurlijk ook bij." zegt Martijn Hagens, Sr.VP. Customers & Solutions van Vattenfall. "Ik ben trots dat we op deze manier bijdragen aan zowel fossielvrij leven als het verbeteren van de mogelijkheden en mobiliteit van mensen met een lichamelijke beperking."

Klaar voor de toekomst

Marc Damen, directeur De Zonnebloem: "De Zonnebloemauto geeft huurders bewegingsvrijheid doordat we flexibel, betaalbaar aangepast vervoer mogelijk maken. Mooi dat we dit met het oog op de toekomst dankzij deze samenwerking met Vattenfall en Welzorg Auto op Maat op een duurzame manier kunnen doen."

Bewegingsvrijheid

De reservering voor de rolstoelauto kan online of telefonisch worden gedaan. Het ophalen van de elektrische Zonnebloemauto in Amsterdam kan bij Welzorg, Auto op Maat aan de Pelerin 1 in Amsterdam (West). Om als rolstoel- of scootmobielgebruiker de auto te huren, kan de huurder via www.zonnebloem.nl/zonnebloemauto een pas aanvragen. Die pas kost eenmalig 10 euro. Een dag autohuur kost 40 euro. Daarbij zijn de eerste 100 km inbegrepen. Elke extra kilometer kost 0,20 euro. Alle laadkosten zijn inbegrepen. Mocht de huurder geen chauffeur hebben, beschikt de Zonnebloem over een ijstl van vrijwillige chauffeurs in Amsterdam en omgeving.

Samenwerking met Welzorg

Voor de Zonnebloemauto's werkt de Zonnebloem samen met Welzorg Auto op Maat. Dat is de specialist op het gebied van autoaanpassingen voor mensen met een functie- of mobiliteitsbeperking. Edward Dijkhuizen: "Welzorg Auto op Maat denkt graag mee in duurzaamheidsvraagstukken en met het bouwen c.q. aanpassen van deze geweldige elektrische rolstoelhuurauto's bereiken wij een nieuwe toekomstige fase van elektrische vervoervraagstukken. Dit daagt ons als organisatie uit onze dienstverlening toekomstbestendig te organiseren."

Meer berichten