(Foto: aangeleverd)

Vier de verjaardag van Amsterdam

AMSTERDAM - Amsterdam wordt 744 jaar. Vier de verjaardag van Amsterdam op 26 en 27 oktober van 12.00 tot 17.00 uur in de Schatkamer van het Stadsarchief. Op zaterdag 26 oktober 2019 zal Hans Sibbel, bekend als cabaretier Lebbis, om 12.30 uur het unieke Tolprivilege van 27 oktober 1275 onthullen.

Het is het oudst bewaarde document waarin 'Amestelledamme' voor het eerst wordt genoemd. Dit bescheiden maar belangrijke stuk is de geboorteakte van de stad. Tegelijk opent de tentoonstelling 'Archief van de IJzeren Kapel'. Bezoekers kunnen dit weekend ook een unieke historische vaartocht maken die Rederij De Nederlanden samen met het Stadsarchief organiseert, en met kinderen meedoen aan de familieactiviteiten.

Tentoonstelling

Daarbij wordt de tentoonstelling en lezingen 'Archief van de IJzeren Kapel' gepresenteerd. In de IJzeren Kapel in de Oude Kerk stond eeuwenlang de Charterkast, het archief van Amsterdam waarin de belangrijkste oorkonden van de stad werden bewaard. Deze kast uit de 15e eeuw is nu te zien in onze Schatkamer. Tot 26 januari 2020 komt u alles te weten over de inhoud deze middeleeuwse kast.

Tolprivilege

Het Tolprivilege is de perkamenten oorkonde waarmee Graaf Floris V de Amsterdammers in 1275 vrijstelling gaf van het betalen van tol in zijn graafschap. Het is een document uit de Middeleeuwen, zeer kwetsbaar voor licht en temperatuurwisselingen. Het wordt daarom slechts enkele dagen per jaar getoond. Dit jaar is dat op zaterdag 26 en zondag 27 oktober.

Amsterdam 750 vaartocht

Samen met Rederij De Nederlanden loopt het archief vooruit op de viering van 750 jaar Amsterdam in 2025. De 'Amsterdam 750 vaartocht' neemt de bezoeker in 2,5 uur mee in de geschiedenis en de toekomst van een vrije, tolerante en op handel gerichte wereldstad. Aan boord van een historische trekschuit vertelt een deskundige gids over hoogte- en dieptepunten in tenminste één verhaal per eeuw. In plaats van 32,50 euro geldt dit weekend het Verjaardagstarief van 750 cent. Afvaarten: op zaterdag 26 oktober om 14.30 uur en zondag 27 oktober om 13.00 en 16.00 uur. Vertrek vanaf de Herengracht. Reserveren vanaf 24 augustus op denederlanden.com.

Meer berichten