Peter Smith maakt reusachtig kunstwerk uit zwerfafval - 'Kijk wat je zelf goed kunt doen'

  Nieuws
Peter Smith aan het werk. (Foto: aangeleverd)
Peter Smith aan het werk. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

NOORD - Thekla Reuten stond model voor het kunstwerk dat Peter Smith uit Amsterdam-Noord aan het maken is. Een moeder die haar kind borstvoeding geeft, gemaakt uit gerecycled zwerfaval met behulp van een 3D-printer. Uiteindelijk wordt het beeld straks maar liefst 12 meter lang, 7 meter breed en 4 meter hoog. Smith verwacht dat het eind 2019 gereed is en dan hoopt hij het tentoon te stellen door het hele land. Te beginnen in elke provinciehoofdstad en vervolgens door heel Europa.

door Wendy Ruittemanz

Eerder maakte Smith een wereldbol van zwerfafval met een diameter van vijf meter. Deze dreef ondermeer in het IJ. Deze actie leverde hem omgerekend media-aandacht op ter waarde van 500.000 euro. Maar daar gaat het niet om. De boodschap die de kunstenaar wil uitdragen is ‘Kijk wat je zelf goed kunt doen’. Met zijn stichting KLEAN, wat staat voor Klagen Loont Echt Absoluut Niet, probeert hij om mensen op een positieve manier om te laten gaan met zwerfafval.

Tanden poetsen

Smith hoopt op deze manier bij te dragen aan een betere wereld. “Je moet niet bezig zijn met wat andere mensen fout doen, dat kost alleen maar energie. Ik wil me niet bezig houden met mensen die het probleem veroorzaken maar met mensen die bij de oplossing willen horen. Dat leger aan mensen is vele malen groter. Als 25% van de Nederlanders dagelijks 1 stukje zwerfafval op zou rapen zou er al binnen week geen zwerfafval meer zijn. Zie het als tandenpoetsen, dat doe je ook elke dag even en niet eens per jaar met 200 mensen op een plein.”

Om de hoek

In de voormalige Draka fabriek in Amsterdam-Noord zet Smith zwerfafval om in een reusachtig kunstwerk. Om deze droom te kunnen realiseren heeft hij mensen gevraagd om slechts 1 flesje zwerfafval aan hem te doneren. Binnen de kortste keren had hij op deze manier 100.000 flesjes in zijn bezit. Vervolgens zocht hij een bedrijf dat dit plastic kon recyclen en uiteindelijk kan 3D-printen. “Ik ben bij bedrijven in het buitenland geweest, maar ik had helemaal zo ver niet hoeven zoeken. Ik ben uiteindelijk uitgekomen bij vanPlestik en die zit hier om de hoek”, vertelt Smith.

Dienst

Peter Smith geeft ook regelmatig lezingen. Binnenkort start hij tevens met een maandelijkse dienst op steeds een andere locatie. 26 november wordt deze gehouden in de Meerpadkerk in Amsterdam-Noord. Er is beperkt ruimte, dus wie er bij wil zijn wordt verzocht om zich vooraf aan te melden via info@stichtingklean.nl. Meer informatie over de werkzaamheden van Smith zijn te vinden op thepowerofone.nl.

Meer berichten