(Foto: aangeleverd)

Bewoners Blauwe Zand en Tuindorp Nieuwendam worden gezien en gehoord

NOORD - In twee korte documentaires 'Buurtpraat' vertellen verschillende buurtbewoners over hun bevindingen in de wijken Blauwe Zand en Tuindorp Nieuwendam in Amsterdam-Noord. Deze kunnen bekeken worden 28 maart in Speeltuin Nieuwendam en 4 april in de Driehoek.

"Als er een concrete hulpvraag is, dan wil ik graag wat doen voor de buurt", zegt nieuwe bewoonster Astrid. Ze wil zich wel inzetten voor haar buurt , maar weet niet goed waar te beginnen. Bep die al 67 jaar in Blauwe Zand woont ervaart steeds meer dat 'Iedereen een beetje tussen vier muren leeft'. Lily, eigenaar van de slagerij op het Purmerplein zegt: "Het dorp moet blijven zoals het is, kleinschalig, ambachtelijk en met veel saamhorigheid." De wijken zijn aan het veranderen en bewoners vinden het lastiger zich te plaatsen. "Ik vermoed dat ze mij ook een yup vinden, maar ik ben helemaal niet zo rijk", zegt Rooitske die nu acht jaar in Blauwe Zand woont.

Kloof

"Blauwe Zand en Tuindorp Nieuwendam zijn twee wijken die de afgelopen jaren weinig aandacht hebben gekregen vanuit de gemeente Amsterdam en stadsdeel Noord", zeggen de documentairemakers. "Ze werden gezien als voldoende zelfredzaam. Het dorpsgevoel dat zo wordt gewaardeerd in de wijken staat de laatste jaren steeds meer onder druk. Door stijgende huizenprijzen is het moeilijk om nog een betaalbaar huis te vinden in Amsterdam en wordt de kloof tussen de oude en nieuwe bewoners steeds groter. Niemand wil echter dat de unieke samenhorigheid van deze wijken verloren gaat."

Wegens eerdere succesvolle vertoningen in de wijken vinden er twee nieuwe filmavonden plaats. Tijdens Buurtpraat: Blauwe Zand en Buurtpraat: Tuindorp Nieuwendam krijgt het publiek, inzicht in de ervaringen van hun buurtgenoten. Vervolgens is er de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan over de verschillende thema's die aan bod komen in de documentaires. Mischa Woutersen van Placemakers en documentairemaakster Brechtje Boeke hebben Buurtpraat ontwikkeld en nemen de bezoekers mee in een filmavond over, met en voor de buurtbewoners.

Buurtpraat Tuindorp Nieuwendam vindt plaats 28 maart om 19.30 in De Speeltuin en Buurtpraat Blauwe Zand 4 april om 19.30 in De Driehoek. Entree is gratis en na afloop is er een borrel.

Meer berichten