Petra Heck.
Petra Heck. ((Foto: aangeleverd))

Petra Heck nieuwe curator Stichting NDSM-werf

NOORD - Petra Heck is sinds 1 maart als curator bij Stichting NDSM-werf gestart. Zij heeft veel ervaring met kunst in de publieke ruimte. Zo werkte zij recentelijk onder meer als curator voor TAAK, een collectief voor kunst in het publieke domein. Hier ontwikkelde zij het project Social Capital, een programma waarin kunstenaars reageren op de stad in beweging. Bij TAAK ontwikkelde ze ook projecten in de publieke ruimte met James Beckett, Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis, Abner Preis en Isabelle Andriessen.

Als nieuwe curator van de Stichting wil zij graag de betekenis belichten van de NDSM. Een historisch belangrijke en indrukwekkende plek, waar ondanks de bouwwoede in Amsterdam nog ruimte is voor experiment, leegte en duisternis. Met de erfenis van de scheepswerf, maar ook de herinneringen aan invloedrijke culturele initiatieven als Robodock en Dogtroep staat voor haar de vraag centraal wat deze plek voor de toekomst van een stad kan betekenen. Hoe kun je met kunst, architectuur en vormgeving de kracht van deze open plek vasthouden, en een visie ontwikkelen voor de toekomst? Hoe kun je een nieuwe publieke ruimte creëren voor oude en nieuwe inwoners, kunstenaars, werknemers, bezoekers en kunstpubliek?

Stichting NDSM-werf regisseert, initieert, cureert, verbindt en stimuleert activiteiten op de NDSM-werf waardoor de stad, haar bewoners en bezoekers deze plek nu en in de toekomst omarmen als een gebied waar ruimte is voor het onverwachte. Stichting NDSM-werf beoogt een centrale positie voor de werf in Amsterdam en stelt zichzelf de opdracht om de wereld te overtuigen van de unieke status van de werf als plek van blijvende tijdelijkheid en van creatief experiment.

Meer berichten