V.l.n.r.: Cynthia Boomkens, de drie tienermeiden en Esther Lagendijk.
V.l.n.r.: Cynthia Boomkens, de drie tienermeiden en Esther Lagendijk. ((Foto: Wendy Ruittemanz))

Meiden uit Noord worden gehoord

NOORD - In de Burgerzaal van het stadsdeelkantoor in Amsterdam-Noord werd afgelopen week een bijeenkomst gehouden waarin meidenactiviteiten in Noord centraal stonden. In de aanwezigheid van lid van het dagelijks bestuur Esther Lagendijk, veel jongerenwerkers, hulpverleners en andere belangstellenden werd gestart met de presentatie van een onderzoek naar meidenwerk. Aansluitend vertelden drie tienermeiden uit Noord welke activiteiten zij graag in Noord zouden willen hebben.

Een plek zonder jongens

Cynthia Boomkens, onderzoeker en docent van de Hogeschool van Amsterdam presenteerde een onderzoek naar meidenwerk. Sinds 2011 is dit onderzoek gestart. Boomkens en haar collega-onderzoekers zijn het hele land door gegaan om met verschillende meiden te praten om zo inzicht te krijgen in hun behoeften. Het doel van het onderzoek is het beschrijven en onderbouwen van de methodiek van het meidenwerk. Na acht jaar hebben de onderzoekers het handboek 'Kracht van Meiden' kunnen uitbrengen. Een grappig detail uit het onderzoek was dat blijkt dat meiden het samen het meest over hun ouders praten. De verbazing in de zaal was groot omdat iedereen ervan overtuigd was dat onderwerpen als vriendjes veel hoger zouden scoren.

De meiden Asma (16), Yasmine (15) en Youssra (16) uit Noord hebben een werksessie gedaan met leeftijdsgenoten over wat voor activiteiten zij graag in Noord zouden willen hebben. Duidelijk werd onder meer dat deze groep een plek zou willen zonder jongens, waar een thuis- en een familiegevoel heerst en respect voor elkaar is. Met workshops, voorlichting, creatieve activiteiten, af en toe een feestje en één keer in de maand een speciale activiteit.

Lagendijk gaf aan dat een bijeenkomst als deze heel belangrijk is om samen te onderzoeken hoe ook deze groep kan worden bediend. "Je moet de jeugd er al van jongs af aan bij betrekken", aldus Lagendijk. Het stadsdeel is bezig met een plek voor de jeugd in De Banne. Daar wordt nog dit jaar gehoor aangegeven verzekerde zij.

Meer berichten