Fietsstad Amsterdam.
Fietsstad Amsterdam. ((Foto: Alphons Nieuwenhuis))

Tentoonstelling Fietsstad Amsterdam

AMSTERDAM - In de centrale hal van het Stadsarchief Amsterdam is tot 30 juni de tentoonstelling Fietsstad Amsterdam te zien. De tentoonstelling Fietsstad Amsterdam is gemaakt in samenwerking met de Fietsersbond Amsterdam. De afdeling Amsterdam van de Fietsersbond stond aan de wieg van het fietsbeleid van de stad. Het archief van de bond bevat heel veel materiaal dat samen een uitgebreid beeld geeft van hoe Amsterdam tot fietsstad is gemaakt.

Het lijkt of prettig fietsen in Amsterdam altijd een vanzelfsprekendheid is geweest. Maar niets is minder waar. De fiets kwam met de snelle opkomst van de auto in de jaren '60 en '70 lelijk in de verdrukking. Amsterdammers komen in protest en met de komst van de Fietsersbond wordt het pleiten voor veilig fietsen en een leefbare stad gestructureerd. Door een vruchtbare samenwerking tussen gemeente, bewoners, de Fietsersbond en andere actiegroepen heeft de stad weer ruimte gemaakt voor de fiets. Ruim veertig jaar fietsbeleid heeft de stad onherkenbaar veranderd en verbeterd en Amsterdam blijft zich ontwikkelen. De tentoonstelling Fietsstad Amsterdam toont met een groot aantal beelden de uitdagingen, mijlpalen en toekomstplannen die Amsterdam tot voorbeeld hebben gemaakt van duurzame mobiliteit en leefbaarheid voor steden over de hele wereld.

Amsterdammers en bezoekers gebruiken de fiets om zich te bewegen door de stad. In de tentoonstelling worden verschillende vragen voorgelegd over het fietsen. De antwoorden worden benut om inzicht te krijgen in de ervaring van de Amsterdamse fietser en zullen worden doorgegeven aan het Programmateam Fiets van de gemeente Amsterdam.

Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32. Openingstijden dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. www.amsterdam.nl/stadsarchief.

Meer berichten