Daphne Gakes leeft al twee jaar in haar camper 'Bartje'
Daphne Gakes leeft al twee jaar in haar camper 'Bartje' ((Foto: Rob Beense))

Minimalist Daphne Gakes leeft al twee jaar in camper 'Bartje'

NOORD - Ze woont sinds twee jaar in een camper genaamd 'Bartje'. Theatermaker Daphne Gakes besloot dat ze vrijheid wilde, dat ze kon gaan en staan waar ze wilde. Hiervoor heeft ze afstand gedaan van veel spullen en leeft ze nu als minimalist. Haar belevenissen zijn te volgen op Linda TV. Ondertussen schrijft ze het boek 'Ik, Daphne Gakes', omdat ze zichzelf beschouwt als de vrouwelijke versie van Jan Cremer. Over haar belevenissen en de weg naar het boek maakt ze een voorstelling. De try-outs zijn 11, 17 en 25 mei in het Torpedotheater aan het Nes.

"Het houdt me wakker en open als mens"

"Nu de zon zich weer laat zien, leef ik als een God in Frankrijk." Openhartig laat Daphne weten hoe het leven in camper 'Bartje' haar vergaat. "Maar in de winter waren de campings dicht, tochtte het enorm en was het òf steenkoud, òf met mijn gaskacheltje aan juist weer te warm." In Noord woonde Daphne een tijdje in de TT-garage, maar die is nu gesloopt. Ze voelde zich daar meer beschermd. "Ik snap nu wel de functie van een huis, met stevige muren van steen. Ik voel me wel kwetsbaar in mijn camper, met mijn deurtje met de dikte van één centimeter en raampjes van dun plastic." Ze denkt er maar liever niet teveel over na.

Omdat de opbergruimte in een camper beperkt is, moest Daphne veel wegdoen. Dat betrof bij haar vooral kleding. "Als er weer een première was, had ik echt een nieuwe jurk nodig. Of als ik iets goeds gedaan had, beloonde ik mezelf met een paar schoenen. Ik had op een gegeven moment een kast vol pumps en een kast vol laarzen." Ze lacht "Ik ben echt een emotionele shopper."

Nomadenleven

Naast kleren had ze eigenlijk niet enorm veel spullen. "Ik haalde altijd wat bij de kringloop, maar, in tegenstelling tot vrienden om mij heen, investeerde niet in mijn eigen huis." Ze was altijd al een nomadenleven gewend, als ze een plek gevonden had, leefde ze daar een tijdje en liet het dan weer achter zich. Het rondreizen zat haar altijd al in het bloed. "Dat was wel een contradictie. Ik hou van spullen, maar aan de andere kant hou ik ook van vrijheid. Kleding was makkelijk, dat kon gewoon met mijn meebewegen. Daarbij ben ik ook best een ijdel persoon, ik houd van mezelf etaleren." In de camper heeft ze wel als voorwaarde: als er iets nieuws gekocht wordt, gaat er ook iets weg. Ze kan niet tegen een overvolle kast waar van alles uitvalt als je er iets uithaalt.

Hoofdprijs

Daphne vindt Noord het meest campervriendelijke stadsdeel van Amsterdam. Er kan nog van alles. Ze staat regelmatig tegenover het skatecafé, bij Exposamen, een kunstenaarscollectief, dat vindt ze een fantastische plek. Op dit moment staat ze op de camping in het Vliegenbos. "Het is hier echt een camping voor toeristen. Ik sta er gewoon op een grindpad. Maar betaal hier wel meteen de hoofdprijs, zesentwintig euro per nacht." En wat ook tegenvalt is dat het betaald parkeren is ingevoerd, voor als ze eens een nachtje ergens anders staat.

Avontuur

Sinds Daphne in haar camper woont staat voor haar alles op losse schroeven. "Het is een avontuur, ik kom mezelf hard tegen. Maar dat wil ik juist aangaan. Ik ben op reis in mijn eigen stad, ik kom op allerlei plekken en spreek allerlei mensen. Het houdt me wakker en open als mens."

Meer berichten