Foto met I Amsterdam-letters via app

Algemeen
I Amsterdam komt weer terug op het Museumplein.
I Amsterdam komt weer terug op het Museumplein. (Foto: aangeleverd)

NOORD - Onlangs werd bekendgemaakt dat burgemeester van Amsterdam Femke Halsema de letters 'I amsterdam' tijdelijk terug wilde plaatsen op het Museumplein. Dit ging op het laatste moment niet door vanwege de trieste gebeurtenissen in Utrecht. Niettemin is Amsterdammer en mede-eigenaar van creatief bureau rdesign Remco Hovemann het zat. "Stop het geleur met onze letters 'I amsterdam'." Als protest lanceert de creatieve ondernemer nu samen met studio Happy Ship voor iedere Amsterdammer en bezoeker van de stad de mogelijkheid om de letters op de foto te zetten.

Dat kan nu op basis van Augmented Reality op elke plek in de stad met de Amsterdam CitySign App die voor iedereen gratis is te downloaden voor iPhone en Android.

Omstreden keuze

Het verwijderen van de letters I amsterdam van het Museumplein is een omstreden politieke keuze die nog lang niet vergeten is. Nog dagelijks zijn honderden toeristen in de stad op zoek naar de wereldberoemde letters en worden er op de Instagram-account van het Rijksmuseum foto's gepost mèt de letters, terwijl die al maanden weg zijn. Echter, ook onder Amsterdammers blijven de letters onverminderd populair.

'Het blijft een onbegrijpelijke keuze van de gemeenteraad'

Onder andere bij de Amsterdamse oud-wethouder en geestelijk vader van de letters, Frits Huffnagel: "Het blijft een onbegrijpelijke keuze van de gemeenteraad onder leiding van GroenLinks om de letters weg te halen. Ik ben ongelofelijk blij met het initiatief van de Amsterdam CitySign App. De letters zijn in elk geval virtueel weer terug in de stad. Ik hoop op een online hausse van mensen die de app gaan gebruiken. Dat zou het stadsbestuur in de Stopera toch wakker moeten schudden om de echte letters terug te plaatsen."

Voorrecht

Remco Hovemann: "De Amsterdamse politiek kan de letters wel uit de stad halen, maar niet uit het hart van de Amsterdammers en de toeristen. Wij vinden het een voorrecht dat we op deze manier iets voor de stad kunnen doen en bieden het daarom als een cadeautje aan voor iedereen die van Amsterdam houdt."

Downloaden

De Amsterdam CitySign App is via amsterdam.citysignapp.com gratis te downloaden voor iPhone en Android. Met behulp van de Augmented Reality-technologie plaatsen mensen zelf de letters 'I amsterdam' in elke foto die ze maakt tijdens hun bezoek aan de stad of elke andere plek in de wereld maken.