KNO-arts van het BovenIJ ziekenhuis voor de klas

Algemeen
KNO-arts, Jan van der Borden voor de klas.
KNO-arts, Jan van der Borden voor de klas. (Foto: Roos Smilde)

NOORD - Jan van der Borden, KNO-arts in het BovenIJ ziekenhuis heeft voorlichting aan 45 kinderen gegeven van basisschool SBO Universum in Amsterdam-Noord over gehoorschade. Van der Borden legde tijdens de les uit wat kinderen zelf kunnen doen om (blijvende) gehoorschade te voorkomen.

Betere gezondheid voor bewoners in Noord

Het BovenIJ ziekenhuis wil een bijdrage leveren aan een betere gezondheid en kwaliteit van leven aan de bewoners in Noord en omstreken. Zo ook voor de opgroeiende kinderen in Noord. Gehoorschade kan op hele jonge leeftijd al ontstaan. Door kinderen, ouders en leerkrachten op tijd te informeren over de mogelijke gevolgen van het dragen van verkeerde koptelefoons of het opzetten van te harde muziek kan gehoorschade worden voorkomen. Van der Borden: "Eén op de zeven kinderen tussen de 9 en 11 jaar heeft al gehoorschade, blijkt uit onderzoek. Er is verband aangetoond tussen gehoorschade en het gebruik van koptelefoons en oortjes. Kinderen willen we informeren over de risico's en hoe je gehoorschade op jonge leeftijd al kunt voorkomen. Want vaak is de lawaaischade niet meer te herstellen."

Het BovenIJ ziekenhuis gaf voor de eerste keer deze voorlichting op scholen. Van der Borden: "We vinden het belangrijk om met kinderen in gesprek te gaan en hen ook inzicht te geven wat je zelf kunt doen om blijvende schade te voorkomen. De kinderen kregen tijdens de les ook een hoge geluidstoon te horen om aan te geven wat iemand met gehoorschade dagelijks hoort. Op deze manier wilden we kinderen bewust maken van de noodzaak om zuinig te zijn op je oren." Pien Verburg, directeur van SBO Universum: "Veel kinderen ook bij ons op school dragen koptelefoons of oortjes. We willen voorkomen dat kinderen blijvende gehoorschade oplopen. Voorlichting over dit onderwerp vinden wij dan ook heel waardevol. Onze leerlingen kunnen de opgedane kennis ook weer delen met familieleden of vriendjes. Op deze manier zijn de leerlingen van betekenis voor hun eigen kwaliteit van leven en dat van anderen. Als school zoeken we ook graag de samenwerking met buurtgenoten; en hoe mooi is dat met een ziekenhuis in de buurt."