Concertkoor GrootNoord speelt Weihnachtsoratorium van Bach

Nieuws
Optreden in de Noorderkerk. (Foto: Concertkoor GrootNoord)
Optreden in de Noorderkerk. (Foto: Concertkoor GrootNoord) rodi.nl

NOORD - Concertkoor GrootNoord uit Amsterdam-Noord geeft zaterdag 22 december om 15.30 uur een kerstconcert in de Noorderkerk in Amsterdam. Zij gaan het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach uitvoeren. De sopraansolist is hierbij Evelien Groot en het orkest is het Nationaal Symfonisch Kamerorkest. Het geheel staat onder leiding van Marcel den Dulk.
Op het programma staat het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach, met het complete koorwerk. Het Weihnachtsoratorium zoals wij dat kennen is een bundeling van zes Cantates. Bach schreef deze cantates voor de periode rondom kerst. Het uitvoeren van al die zes cantates is feitelijk te lang voor een concert. Daarom laten de meeste koren de laatste twee cantates vaak weg en voeren het werk dus incompleet uit. "Jammer, want juist die laatste twee cantates zijn zo mooi en vormen, muzikaal gezien, de climax van het hele muzikale verhaal", aldus concertkoor GrootNoord.
Dirigent Marcel den Dulk heeft daarom een andere keuze gemaakt: concertkoor GrootNoord gaat het complete koorwerk van alle zes cantates uitvoeren samen met de mooiste aria's. In deze vorm ontstaat een nieuwe eenheid die volgens Den Dulk voor het publiek veel aantrekkelijker is. Ook in Bachs tijd was het heel gebruikelijk om het muzikale materiaal in een andere vorm te herschikken. Componeren betekent immers: samenstellen.
Het Weihnachtsoratorium is in deze vorm al uitgevoerd in de grote kerk in Monnickendam. Vanwege de vele enthousiaste reacties van het publiek voert Den Dulk het werk dit jaar opnieuw uit in de Noorderkerk in Amsterdam. De rijke akoestiek in combinatie met de ronde vorm van deze kerk zal maken dat het publiek zich meteen bij de muziek betrokken kan voelen.
Het kerstconcert vangt zaterdag 22 december om 15.30 uur aan. De Noorderkerk bevindt zich op Noordermarkt 48 in Amsterdam-Noord.