Amsterdamse milieuhelden douchen korter

Nieuws
De winnaars van De Botteloef. (Foto: aangeleverd)
De winnaars van De Botteloef. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

NOORD - De leerlingen van groep 7/8 van De Botteloef zijn op de eerste plaats geëindigd van de Milieubende-wedstrijd in de gemeente Amsterdam. "Deze klas heeft veel tijd en aandacht in het project gestoken en ze hebben goed samengewerkt. Het enthousiasme spat ervan af", oordeelde de jury in haar rapport. Als prijs krijgen alle leerlingen een WakaWaka powerbank en een (zak)lamp op zonne-energie.
Wethouder Marieke van Doorninck maakte afgelopen vrijdag, in een van ingehouden opwinding knetterende Burgerzaal, de eerste prijs bekend aan de drie klassen die de finale van de Milieuheldenwedstrijd hadden bereikt. Ook jurylid Saskia Groenewoud van het Dagelijks Bestuur Stadsdeel Noord was aanwezig bij de prijsuitreiking in het Stadsdeelhuis Amsterdam-Noord.
Van maandag 17 september tot en met donderdag 11 oktober bood de gemeente Amsterdam aan 30 groepen van veertien basisscholen de voorstelling en workshop 'Hoe word ik een milieuheld' aan van de Stichting Milieubende. De Milieubende is interactief theater en educatieve workshop in één en zet leerlingen uit de groepen 7 en 8 aan om mee te denken over oplossingen voor de huidige milieu- en klimaatproblematiek.
De drie finalisten mochten hun inzending, een Milieuheldenboek vol plannen en concrete acties persoonlijk voor de jury presenteren en toelichten. Daarbij waren alle klassen aan elkaar gewaagd: ook groep 1BB van De Biënkorf en groep 7 van De Bonkelaar hadden mooi werk ingeleverd en gaven een goede presentatie. Dat de keuze voor de eerste prijs uiteindelijk toch op De Botteloef viel, had volgens de jury vooral te maken met het feit dat er ook meteen een concrete milieuactie is bedacht die de leerlingen en hun gezinnen thuis uitvoeren: korter douchen.
Alle drie de klassen kregen ook een ereprijs toegekend: komend voorjaar gaan ze met de Plastic Whale Foundation plastic vissen in Amsterdam.