Mantelzorg Steunpunten bij Doras

Nieuws

NOORD - Mantelzorgers in Amsterdam die zoeken naar informatie of ondersteuning kunnen terecht bij de nieuwe Mantelzorg Steunpunten Amsterdam bij de Maatschappelijke Dienstverlening. In Noord is dit Stichting Doras. Bij de steunpunten geven mantelzorgconsulenten informatie, advies en ondersteuning. Ook kunnen mantelzorgers en verwijzers via de nieuwe website www.mantelzorgamsterdam.nl beter hun weg naar het aanbod in ondersteuning vinden.
Ondersteuning is belangrijk voor het voorkomen van en helpen bij overbelasting. Amsterdam kent vele inwoners en kleine of grotere organisaties die iets voor mantelzorgers willen betekenen. Veel organisaties bieden in de wijken mooi maatwerk. Het is voor mantelzorgers en verwijzers echter een hele puzzel om de juiste partij op het juiste moment te vinden. De website www.mantelzorgamsterdam.nl en de mantelzorgconsulenten van de Maatschappelijke Dienstverlening ondersteunen mantelzorgers en verwijzers om samen het juiste puzzelstukje te vinden.
Mantelzorg is zorg en ondersteuning geven aan een naaste die chronisch ziek is en/of een beperking heeft. Zoals een partner, ouder, kind, vriend, buur of kennis. Wie langdurig, intensief en onbetaald zorg verleent is een mantelzorger. Wat doen mantelzorgconsulenten? De mantelzorgconsulent kent goede initiatieven in de wijk die in mantelzorgondersteuning iets kunnen betekenen. De mantelzorgconsulenten bieden informatie en advies over regelingen en voorzieningen voor mantelzorgers. Hulp bij praktische vragen, zoals het regelen van vervoer of dagbesteding, advies bij financiële problemen, ondersteuning bij emotionele problemen zoals stress, ondersteuning bij versterken van het sociaal netwerk en het - zo nodig - tijdelijk overnemen van regelzaken.
De organisaties van Maatschappelijke Dienstverlening (MaDi’s) in Amsterdam, bieden onafhankelijke cliëntondersteuning voor alle inwoners van Amsterdam. Zij hebben veel kennis van de sociale kaart in de wijk en van regelingen en voorzieningen. Bovendien hebben zij veel expertise in het voorkomen of helpen oplossen van administratieve of financiële problemen. Deze kennis en ervaring kan ook voor mantelzorgers van grote waarde zijn.