12 miljoen euro voor Amsterdams kankeronderzoek

Nieuws

AMSTERDAM - KWF Kankerbestrijding kent 12 miljoen euro toe aan nieuw kankeronderzoek in Amsterdam. Amsterdam Umc en Antoni van Leeuwenhoek ontvangen bijna 12 miljoen euro voor 20 zeer diverse onderzoeken: van vroegtijdige opsporing in bloed tot immunotherapie. Stuk voor stuk dragen ze bij aan de missie van KWF: minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor (ex-)kankerpatiënten. KWF kent in totaal 32,5 miljoen euro toe aan 54 nieuwe onderzoeksprojecten.
"We blijven ons onverminderd inzetten voor wetenschappelijk onderzoek naar methoden om kanker te voorkomen, beter op te sporen en te behandelen. Dankzij onze donateurs en vrijwilligers kunnen we op deze schaal investeren in excellent kankeronderzoek', aldus prrof. dr. Fred Falkenburg, directeur KWF Kankerbestrijding. Onlangs werd de Nobelprijs voor Geneeskunde toegekend aan immunotherapie bij kanker. Bij deze behandeling wordt het afweersysteem van de patiënt getraind om kanker aan te pakken. KWF financiert tientallen onderzoeken om meer patiënten van deze doorbraak te laten profiteren.
Ook in Amsterdam gaat in 2019 een aantal veelbelovende nieuwe immuno-onderzoeken van start, waaronder dat van professor Tanja de Gruijl. In Amsterdam UMC, locatie VUmc richt zij zich op patiënten met melanoom, een ernstige vorm van huidkanker. De onderzoeker 'bewapent' een onschuldig verkoudheidsvirus, dat zichzelf vermeerdert en verspreidt in melanoomcellen. Daar activeren ze het afweersysteem van de patiënt, zodat de kankercellen worden gedood. KWF kent een bedrag van ruim 680.000 euro toe aan dit project. Van het bedrag dat naar Amsterdam gaat is bijna 2,2 miljoen euro afkomstig uit de opbrengsten van Alpe d’HuZes. Hiervan kunnen zes projecten worden gefinancierd, waaronder een verkennend onderzoek naar de mogelijkheden van immunotherapie bij leverkanker. Dr. Leila Akkari van het Antoni van Leeuwenhoek krijgt hier 550.000 euro voor.
Voordat KWF een onderzoek financiert, doorloopt een projectvoorstel een zorgvuldig beoordelingsproces. Hierin staan de volgende criteria centraal: wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en relevantie voor de kankerbestrijding. Honderden oncologische vakgenoten uit binnen- en buitenland beoordelen de projectvoorstellen op deze criteria. Mede op basis van hun bevindingen brengen de Beoordelingscommissies een advies uit aan KWF. Op basis van alle input neemt KWF een definitief financieringsbesluit. KWF ondersteunt alle onderzoekers bij het bereiken van hun doelen. Door knelpunten aan te pakken en kansen op doorbraken te benutten helpt KWF onderzoek én de patiënt vooruit.