Column

Van onze stadsdeelbestuurders

Column
Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

De buurtmoeders van Noord

Regelmatig kom ik Iman tegen in de supermarkt van de Molenwijk. In de wijk kent iedereen haar, als buurtmoeder. Ze is oprichter van de bewonersvereniging en organiseert activiteiten voor kinderen die in armoede leven. Sinds het begin van corona zorgt Iman wekelijks voor voedselpakketten voor negentig gezinnen uit de buurt.

Afgelopen dinsdag 17 november was een rampzalige dag voor Iman. Die ochtend kwam ze buiten en ontdekte dat haar Canta, die ze nodig heeft omdat ze vanwege gezondheidsklachten niet goed ter been is, gestolen was. Maar Noord zou Noord niet zijn als er niet onmiddellijk gezamenlijk gezocht werd naar een oplossing. Een crowdfunding campagne werd gestart en in een week tijd was er voldoende geld ingezameld voor een nieuwe Canta en bijbehorende verzekering. Super gedaan Noorderlingen!

Daarbij was er zoveel gedoneerd dat er zelfs ook, met nog een bijdrage vanuit het stadsdeel, een elektrische bakfiets aangeschaft kan worden. Het mooie is dat de bakfiets ook door andere initiatieven uit de buurt gebruikt kan gaan worden. Zo is iets treurigs omgezet in iets leuks en positiefs.

Ik ben echt trots op alle Noorderlingen die hieraan hebben bijgedragen, maar ook op Iman en alle andere buurtmoeders van Noord. Sinds corona zijn er de meest geweldige initiatieven ontstaan, waarbij helaas het uitdelen van voedselpakketten in sommige buurten nog steeds heel erg nodig is. Deze buurtmoeders zijn het sociale cement voor deze buurten. Zij houden alles bij elkaar en zorgen voor hun buren.

De Imans van Noord zijn niet altijd voldoende zichtbaar en ze vragen ook niet om aandacht of publiciteit. De buurtmoeders doen hun belangrijke werk gewoon omdat ze het gevoel hebben dat ze wat moeten doen. Daarom wil ik hierbij Iman en alle buurtmoeders van Noord even op een voetstuk plaatsen en zeggen: ‘Dank jullie wel voor jullie mooie werk!’ En ik moet het kort houden, want ze hebben het hartstikke druk, deze moeders in deze verwarrende tijd.

Esther Lagendijk