Column

Van onze stadsdeelbestuurders

Column
Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

Achterstallig onderhoud

Jarenlang was Noord de plek om te pionieren, naast dat er toen ook al heel veel mensen woonden. Een hippe plek met ruimte en kansen voor kunst en cultuur. Noord was de plek waar alles mogelijk was. Nu Noord volop in ontwikkeling is, wordt er gestreden om elke vierkante meter grond. Waar kunstenaars voorheen doorschoven naar de volgende rafelrand, bleek die rand er opeens niet meer te zijn.

Tegelijkertijd bleef het aanbod in de bestaande woonwijken van Noord verder weg van de IJ-oevers achter. Noord is een stad op zichzelf met haar 100.000 inwoners en het is hoog tijd dat er volwaardig aanbod van kunst en cultuur voor alle Noorderlingen komt. Daarom is er gewerkt aan een kunst- en cultuurplan voor Noord. Afgelopen week werd het besproken in de stadsdeelcommissie. Goed om te merken dat mijn zorg voor achterstallig onderhoud bij kunst en cultuur in het stadsdeel door veel mensen herkend wordt.

Kortom, we moeten aan de slag. En dat gaan we doen samen met de bestaande Noordse cultuurmakers. Zij zijn immers de kenners van het stadsdeel. We creëren culturele plekken in de wijken; plekken voor ontmoeting, om te leren, om te verdiepen en om te genieten. En daarbij werken we samen met culturele partners uit de hele stad. Op het Buikslotermeerplein werken we aan een Cultuurplein met musea en theater. Maar ook een plek voor de nachtcultuur, een belangrijke culturele pijler voor Noord. Verder gaan we flink inzetten op buitenkunst. Zowel de nieuwe als de bestaande wijken gaan verrijkt worden met prachtige kunst in de parken, op de gevels en in het straatbeeld. Kunst waar mensen door geraakt worden, waar ze zich in herkennen en waarmee ieder van ons verrijkt wordt. Dat is de inhaalslag die hoognodig in Noord gemaakt moet worden.

Esther Lagendijk