Column

Van onze stadsdeelbestuurders

Column
Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

Duizend vlaggen

De vlag hangt uit in Tuindorp Oostzaan want het dorp bestaat 100 jaar. Niet één vlag, maar wel 1000 vlaggen wapperen er in deze buurt. Samen met Piet de Roo, die de jubileumvlag heeft ontworpen, hesen we de bordeauxrode variant in de mast op het Aldebaranplein. Aan het Zonnehuis wappert een mooie lichtblauwe versie aan een echt antieke vlaggenmast.

Voor heel Amsterdam Noord is 2021 een jubileum jaar. In 1921 werden de Waterlandse dorpen, uit financiële nood, onderdeel van Amsterdam. En in die tijd werd er hard gewerkt aan de verschillende tuindorpen. We kunnen dus gerust stellen dat de huidige vorm van Noord toen ontstond. Dat de tuindorpen 100 jaar zouden worden had niemand toen verwacht en was zelfs niet eens de bedoeling. Drijvend op platen waren het een soort bootjes op de klei, bedoeld om zo’n 35 jaar te blijven staan. De eerste 1000 woningen van Tuindorp Oostzaan gingen naar te klein behuisde bewoners van de Jordaan. Daarna waren de woningen voor de arbeiders van de scheepswerf.
Toen er in de jaren 80/90 sloopplannen waren, ontstond er opstand in het dorp. Wij zijn veel dank verschuldigd aan de strijders van toen. Ze zorgden ervoor dat er een prachtige renovatie werd uitgevoerd en nu mag Tuindorp Oostzaan zichzelf beschermd stads/dorpsgezicht noemen.

Noord is in de afgelopen 100 jaar veel veranderd. Een halve eeuw later was er nog een flinke groeispurt. Zo vierde de Molenwijk onlangs het 50-jarige jubileum. Nu verschijnen er hoge torens aan de andere kant van Tuindorp. De NDSM-werf sloot in 1984, en is nu een enorm stedelijk gebied aan het worden. Voor veel tuindorpers is dit een plek om met weemoed aan het verleden te denken. Er verandert veel, maar gelukkig wordt er ook veel beschermd. Dat geldt niet alleen voor het dorp, maar ook voor de loodsen en hellingen op de werf die zelfs monumentaal zijn.
Voor de vrijwilligers in het dorp is het geen gemakkelijke tijd om een eeuwfeest te organiseren. Er kan toch heel veel niet. Maar de vlaggen blijken een geweldige vondst. In een tijd waar samenkomen lastig is, tonen we (ik woon zelf ook in Tuindorp Oostzaan) onze verbondenheid met de buurt en elkaar. Bij de twee bakkerijen konden speciale jubileumgebakjes gekocht worden. En AT5 interviewde een aantal tuindorpers, wat een mooi item opleverde.
Gefeliciteerd Tuindorp Oostzaan!

Erna Berends