Column

Van onze stadsdeelbestuurders

Column
Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

Broodnodige investeringen in Noordse wijken

Noord kent vele gezichten. Dat maakt het juist zo’n leuk stadsdeel. Tegelijkertijd kunnen de grote verschillen tussen buurten ook schuren, waarbij sommige buurten al decennia geleden extra aandacht nodig hadden en broodnodige investeringen. Gelukkig heeft dit college als prioriteit gesteld dat er geïnvesteerd wordt daar waar dit het meest nodig is. Dat betekent extra aandacht voor wijken in de stadsdelen Nieuw-West, Zuidoost en in Noord.

Bedriegertjes

Deze extra investeringen beginnen vruchten af te werpen. Een mooi voorbeeld in het Noordwestelijk deel van Noord is het onlangs opgeleverde Koopvaardersplantsoen in de wijk Banne Zuid; een prachtige speelplek inclusief bedriegertjes. Ik fietste er pasgeleden langs toen het mooi weer was en het was er een vrolijke boel. Dat bracht me terug naar de tijd dat ik vlakbij het Haarlemmerplein woonde, waar ook van diezelfde fonteintjes zijn. Mijn zoon, die ondertussen 18 is, kwam daar als kind altijd drijfnat vandaan. Winter of zomer, dat deed er niet toe. Ik hoop dat de kinderen in de Banne hier net zo van gaan genieten.

Diereneiland

En er is meer; in de Molenwijk wordt het Diereneiland helemaal opgeknapt. In het winkelcentrum wordt op borden getoond hoe mooi het daar gaat worden. Het wordt een prachtige plek met allure. Met een prachtige buitenruimte en ook binnenruimtes, die volgens de wensen en ideeën van buurtbewoners zijn vorm gegeven. Diereneiland wordt een plek voor iedereen in de wijk: jong en oud.

Lopend Vuurtje

Naast het opknappen van de openbare ruimte, wordt er ook extra geïnvesteerd in de sociale projecten in verschillende buurten. Er zijn extra activiteiten voor kinderen en meer jongerenwerkers in de buurten. Ook wordt er ingezet op het beter zichtbaar maken van activiteiten, bewonersinitiatieven en organisaties in de buurt. Bijvoorbeeld organisaties die zich richten op gezondheid, welzijn en schulden. Er is ook al van alles, maar soms weten te weinig mensen er vanaf. Zo liep ik onlangs een middagje mee met Lopend Vuurtje in de Banne. Bij Lopend Vuurtje zorgen buurtwerkers ervoor dat bewoners met initiatieven met elkaar verbonden worden. Op deze zonnige Koningsdag fietsten ze rond met de Lopend Vuurtje bakfiets, waarbij bewoners spulletjes met elkaar konden ruilen. Dezelfde bakfiets fungeert op andere plekken weer als ontmoetingsplek; voor een praatje en een kopje koffie. Fijn om, op gepaste afstand, weer onder de mensen te zijn.

Ik kijk er enorm naar uit dat straks ook alle activiteiten in de buurthuizen weer zijn opgestart. En wat betreft De Banne; deze zomer zal het langverwachte jongerencentrum eindelijk echt geopend worden. Ja, nu echt….

Esther Lagendijk