Column

Van onze stadsdeelbestuurders

Column
Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

Persoonlijke verhalen

Afgelopen week stond bij mij in het teken van verhalen. Verhalen zijn belangrijk om te delen, zodat ze niet vergeten worden. Maar ook omdat we via verhalen van elkaar kunnen leren en elkaar beter leren kennen.

Zo was ik bij de eindbijeenkomst van Koloniale sporen in mijn buurt op de Nieuwe Havo. Vaak onbekende verhalen uit vervlogen tijden, die nog steeds actueel zijn. Leerlingen vertellen ze door en worden daarmee erfgoeddragers. Op deze manier blijven de verhalen leven, en blijven we ons bewust van het verleden. De verhalen werden, vanwege een probleem met het geluid, via een megafoon verteld en dat had eigenlijk best wel iets grappigs. De vertellers leken wel actievoerders, waardoor de verhalen een extra belang mee kregen. Ik begreep dat sommige jongeren het best spannend vonden om voor een groep hun verhaal te vertellen, maar ze deden het geweldig.

ImPower

Ook was er de startbijeenkomst van ImPower. Hierbij worden werkzoekenden opgeleid tot zogenaamde peercoaches. Zij kunnen dan zelf andere werkzoekenden weer begeleiden naar werk. Hoe mooi is het als je als werkzoekende, zeker als je soms al lange tijd op zoek bent, geholpen wordt door iemand die hetzelfde heeft ervaren als jij? Of iemand uit je omgeving of je eigen buurt die je vertrouwt en met wie je een verhaal deelt. Dat delen van een verhaal is de gedachte achter ImPower, dat afgelopen week dus startte in Noord. Het Noordse team van ImPower staat te trappelen om aan de slag te gaan en andere, werkzoekende Noorderlingen te ondersteunen en te helpen bij hun ontwikkeling. Dit is de eerste keer dat ImPower gebiedsgericht werkt en dat geeft ook de kans om een verbinding aan te gaan met de prachtige bedrijven die Noord rijk is. Hoe fijn is het om lekker dichtbij aan de slag te gaan en zo de band tussen het Noordse bedrijfsleven en de mensen van Noord te verstevigen? De methode van ImPower is op andere plekken heel succesvol geweest, dus de verwachting is dat we uiteindelijk 50 tot 75 Noorderlingen aan een baan kunnen helpen. Ik was onder de indruk van het enthousiasme van de ‘peercoaches’; we gaan zeker nog veel van hun verhalen horen!

Esther Lagendijk