Column

Van onze stadsdeelbestuurders

Column
Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

Nacht

Nu het reces begonnen is en er zes weken lang geen vaste vergaderingen zijn, heb ik meer tijd voor andere dingen. Tijd om met meer mensen te spreken en ruimte om me te verdiepen in bepaalde kwesties. Tijd en ruimte om alles in perspectief te zien.

Zo zag ik de voorstelling Nacht-Wacht van Marjolijn van Heemstra op Over het IJ Festival, een voorstelling over het donker. Het is een theatrale wandelroute door het donkere Vliegenbos, een van de donkerste plekken in de stad. Door de duisternis word je één met je omgeving; het kleine wordt groot en het grote wordt klein. Wij zijn maar kleine radartjes ten opzichte van het grote heelal, tegelijkertijd lijkt in het donker alles anders te zijn en een bedoeling te hebben. Het kleine, soms onbenullig, wordt daarmee van evenveel waarde als iets wat overdag heel groot lijkt. Na afloop fietste ik naar huis, alleen en door het donker en kwam slechts één iemand tegen, een eenzame wachtende bij een bushalte.

Meervleermuis

Eerder die week dook ik ook al de duisternis van Noord in. Bewoners van Tuindorp Nieuwendam organiseerden vanuit buurtbudget een aantal expedities, waaronder deze waar je op zoek gaat naar de meervleermuis. Dit uitstapje in de late avond begon voor mij doorweekt na een flinke fietstocht door een enorme regenbui. Mensen zijn anders dan vleermuizen, de laatsten gaan de deur niet uit als het regent. Gelukkig werd het net op tijd droog en kon de expeditie alsnog van start. Deze groep vleermuizen nestelt in een schoorsteen van een schoolgebouw, dat afgebroken gaat worden. Even verderop is een vleermuizenhuis neergezet dat ervoor moet zorgen dat de vleermuizen vanzelf gaan verhuizen. Op andere plekken is een dergelijke aanpak heel succesvol gebleken, dus onze stadsecologen hebben goede hoop dat het hier ook zal gaan lukken. De avondlijke uittocht van de vleermuizen op zoek naar voedsel, zijn we die avond misgelopen. Maar later, boven het water van het Schellingwouderpark, zagen we ze vliegen op zoek naar mugjes en vliegjes.

Eigen dynamiek

De nacht biedt ruimte aan diersoorten en kent een eigen dynamiek. Voldaan, maar koud en rillerig fietste ik de zeven kilometer naar huis. Mijn jas was dagen later pas droog.

Esther Lagendijk