Column

Van onze stadsdeelbestuurders

Column
Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

Een veilig gevoel

Bent u al gefouilleerd op het Waterlandplein? Waarschijnlijk niet, maar het is mogelijk. De gemeente doet een proef in een aantal buurten in de stad met gerichte wapencontroles, ook wel preventief fouilleren genoemd. De Waterlandpleinbuurt is één van de vijf buurten in de stad waar de proef plaatsvindt. De gemeente en de politie onderzoeken zo of preventief fouilleren op deze manier kan helpen tegen het toenemende wapenbezit. Dit is echt een probleem, zeker onder jongeren.

Preventief fouilleren is een gevoelig onderwerp omdat er een risico op discriminatie is. Wie worden er gekozen om te fouilleren? Daarom werkt de politie a-selectief (iedere vijfde voorbijganger), waardoor de kans dat je gefouilleerd wordt op het Waterlandplein voor iedereen even groot is. Ook letten waarnemers op het handelen van de politie tijdens het fouilleren, een actie die nog best veel stof heeft doen opwaaien.

Ik ben natuurlijk nieuwsgierig naar de informatie die deze proef oplevert. Gaat dit nu werken? Maar ik vind het nog interessanter om te weten wat de buurtbewoners er van vinden dat dit gebeurt in hun buurt. Zorgt het ervoor dat zij zich veiliger gaan voelen of juist niet? Concluderen mensen dat het misschien wel echt onveilig is, omdat dit toch niet voor niets gebeurt? Of is de aandacht van de politie juist geruststellend?

We weten dat het gevoel van veiligheid heel belangrijk is voor bewoners in een buurt. Opvallend in Noord (niet alleen in Noord) is het verschil tussen hoe veilig mensen zich voelen en hoe veilig het is. In een aantal buurten voelen bewoners zich best vaak onveilig, vermijden ze bepaalde plekken of doen ze ’s avonds de deur niet meer open, terwijl het er volgens de cijfers toch niet zo onveilig is. Met een onderzoek onder mensen die in de buurten werken hebben we geprobeerd te achterhalen hoe dit komt. Klip en klaar is de uitkomst niet. Voor de liefhebber, hier kunt u meer lezen.

Wat zeker opvalt is dat het gevoel van veiligheid niet direct gekoppeld is aan de criminaliteit in een buurt. Andere zaken zoals (jeugd)overlast, sociale contacten, de inrichting van de buitenruimte en reuring op straat zijn minstens zo belangrijk. De vraag blijft of bewoners zich veiliger voelen als er wapencontroles plaatsvinden in hun buurt. Of zijn er andere zaken nodig om u veiliger te voelen in uw buurt?

Erna Berends