column

Van onze stadsdeelbestuurders

Column
Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

Van kaalslag naar inhaalslag

In Noord zijn we bezig met een zeer noodzakelijke inhaalslag als het gaat om ontmoetingsplekken. De afgelopen decennia zijn er structureel ontmoetingsplekken in wijken wegbezuinigd. Een kaalslag waar we gelukkig weer van zijn teruggekomen. Kort geleden opende ik met Burgemeester Halsema de nieuwe jeugdplek in De Banne, met de door de jeugd van de wijk zelf gekozen naam: ’t Kofschip. Daarnaast wordt er hard gewerkt aan twee nieuwe jeugdvoorzieningen in de Molenwijk en in de Waterlandpleinbuurt, waarbij we echt met z’n allen moeten hopen dat de financiering rondkomt. 

Maar het gaat niet alleen om toegankelijke plekken voor jeugd. Buurthuis Van der Pek wordt fors verbouwd om nog beter als buurthuis gebruikt te kunnen worden en in de Molenwijk is er een tijdelijke plek voor De Helpende Handen gekomen. Ook het Antoniushuis, dat niet heel lang geleden in handen van de gemeente is gekomen, wordt steeds intensiever gebruikt. Het is simpel: deze plekken maken een verschil, en zijn daarom hard nodig.

Keuzegelijkheid

Zeker in woonwijken met weinig horeca, winkels en andere voorzieningen is het essentieel dat er plekken zijn waar bewoners, jong of oud, elkaar kunnen ontmoeten. Voor je het weet is de samenhang weg en leven mensen maar wat langs elkaar heen. In Noord is die urgentie nog groter dan elders, omdat in wijken als De Banne de sociaal en economische problematiek fors is. De cijfers liegen er niet om: armoede, laaggeletterdheid en vroegtijdig schoolverlaters. Als kinderen in armoede opgroeien is de kans dat zij op het hoger onderwijs terecht komen vele malen kleiner. Daarom is bijvoorbeeld een van de samenwerkingspartners in de nieuwe jeugdplek Studiezalen. Zij begeleiden kinderen die van huis uit minder ondersteuning krijgen op een geweldige manier, en dat werkt. Hierdoor worden de denkramen geopend en de wereld verbreed. Dat vergroot niet alleen de kansengelijkheid, maar ook de keuzegelijkheid. Want ook al heb je meer kansen, niet iedereen krijgt vanuit zijn of haar omgeving de denkruimte om echt eigen keuzes te maken.

Oud versus nieuw

Ontmoetingsplekken zoals ’t Kofschip zijn er voor alle bewoners van de wijk, in dit geval voor de jeugd. Noord verandert en daar kun je negatief naar kijken, maar ook met een positieve blik. Nieuw en oud kunnen elkaar in Noord veel brengen. Ik denk dat we door elkaar te begrijpen en elkaars verhalen te kennen, ook veel van elkaar kunnen leren. Zodat we erachter kunnen komen dat we eigenlijk niet eens zo heel erg verschillend zijn. Christine Otten schreef dit weekend in de Volkskrant nog een gastcolumn over het oud versus nieuw in Tuindorp Oostzaan. Haar conclusie was dat we de bruggen tussen verschillende bewoners soms hoger maken dan ze in werkelijkheid zijn. Dat er sprake is van een ‘verkeerde klassenstrijd’. Dat we elkaar wat meer moeten vertrouwen en ons niet moeten opsluiten in onze eigen bubbel. Ik denk dat er nu in Noord een geweldige kans is om al die bubbels te doorbreken. Dat moeten we samendoen en daar hebben we nu juist al die mooie nieuwe ontmoetingsplekken voor nodig.

Esther Lagendijk