Column

Van onze stadsdeelbestuurders

Column
Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

Een handje helpen

De komende weken wordt het spannend met het inzamelen van huishoudelijk afval en grof afval. Gaat dat wel allemaal lukken met zoveel Coronazieken bij afvalinzameling? Net als in alle andere sectoren, slaat Corona ook hier enorm toe.

Het gaat nu net beter in Amsterdam-Noord met de afvalinzameling. We zien de laatste weken minder verkeerd aangeboden huisvuil en dus minder bijplaatsingen bij de ondergrondse containers. Ook het wekelijks, in plaats van maandelijks, inzamelen van grof vuil begint net goed op gang te komen. Het gaat echt nog niet overal naar behoren, een verbetering is gelukkig wel op meerdere plekken zichtbaar. De meldingen van verkeerd aangeboden afval door bewoners bij de gemeente, voorlichtingscampagnes en handhaving hebben positief effect in onze straten. Ook worden bij afvalinzameling de meldingen door bewoners en schoonheidsgraden van de straten opgenomen in de optimalisatie van de inzameling. Stukje bij beetje gaat het beter.


Maar, nu Corona zo hard toeneemt, hebben we wel extra capaciteit geregeld. Medewerkers die normaliter andere werkzaamheden in de openbare ruimte van Amsterdam verrichten met diploma voor vrachtwagenchauffeur- en/of machinekraan bediening, worden nu al ingezet bij de afvalinzameling. Ook is de inhuur van personeel van een extern afvalinzamelingsbedrijf reeds nodig. En toch blijft het spannend of het allemaal gaat lukken. Wat kunt u doen? Sowieso, zoals velen gelukkig al doen, huishoudelijk afval in de ondergrondse containers en het grof afval op het juiste moment van de week aan de rand van de stoep plaatsen.


Toch kunt u nog een handje helpen. Het zou heel fijn zijn, als u in de gelegenheid brengt, om uw grof afval naar de nieuwe stadsdeelafvalpunt aan de Toetsenbordweg te brengen. Hoe klein het ook klinkt, als we dit allemaal een keer doen, dan scheelt dat enorm! Ik hoop dat u dit overweegt te doen. Het nieuwe Afvalpunt is te vinden op Toetsenbordweg 41 en is op van maandag tot en met zaterdag van 08.00 tot 17.00 uur.
Ik dank u, ook namens alle medewerkers afvalinzameling!

Saskia Groenewoud