Ouderbijdrage voor kinderdagverblijf met voorschool

Nieuws
Op de voorschool kunnen kinderen zich spelenderwijs ontwikkelen. (Foto: gemeente Amsterdam)
Op de voorschool kunnen kinderen zich spelenderwijs ontwikkelen. (Foto: gemeente Amsterdam) rodi.nl

NOORD - Peuterspeelzalen vallen sinds 1 januari onder de Wet kinderopvang. Dit betekent dat de peuterspeelzaal is veranderd in kinderdagverblijf met voorschool en niet meer gratis is voor ouders. Zij betalen een inkomensafhankelijke ouderbijdrage. Alle ouders in Amsterdam kunnen hun kind minimaal 15 uur per week naar de voorschool brengen en hebben recht op een financiële vergoeding (kinderopvangtoeslag). Deze toeslag krijgt men van het rijk. Als men hier niet voor in aanmerking komt, vergoedt de gemeente een bedrag dat even hoog is als de kinderopvangtoeslag.
De ouderbijdrage wordt zo laag mogelijk gehouden en is afhankelijk van het inkomen. Ouders met een minimuminkomen betalen ongeveer 25 euro per maand. Amsterdam mag deze kosten niet direct vergoeden en heeft voor deze ouders daarom de scholierenvergoeding van 250 euro per jaar beschikbaar gesteld. Deze is breed inzetbaar voor bijvoorbeeld speelkleding, boekjes en spelletjes en vervoerskosten zoals een fiets of kinderzitje. Ouders met een bijstandsuitkering die re-integreren of verplicht inburgeren kunnen daarnaast ook nog in aanmerking komen voor een extra bijdrage in de kosten voor kinderopvang. Zij betalen maximaal 5 euro per maand.
Wie wil weten hoeveel hij moet betalen voor 15 uur kinderopvang per week kan dit bekijken op amsterdam.nl daar staat een overzicht van de minimale ouderbijdrage per inkomenscategorie. Ook kan men een proefberekening maken. De proefberekening geeft inzicht in hoe hoog de kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst en de tegemoetkoming van de gemeente is. Kinderopvang met voorschool is voor alle peuters van 2,5 tot 4 jaar. Kinderen kunnen zich er spelenderwijs ontwikkelen en in hun eigen tempo werken aan hun taalkundige, sociale, emotionele, lichamelijke en creatieve ontwikkeling. De voorschool werkt nauw samen met de basisschool. Door deel te nemen aan de voorschool maken kinderen een goede start op de basisschool.
31 januari houdt de gemeente de Dag van de Voorschool. Ouders kunnen die dag (samen met hun kinderen) op verschillende locaties komen kijken. Meer informatie hierover is te vinden op www.amsterdam.nl/voorschool.