Amsterdammers geven hun buurt een 7,5

  Nieuws
Buurtbewoners. (Foto: gemeente Amsterdam)
Buurtbewoners. (Foto: gemeente Amsterdam) (rodi.nl)

AMSTERDAM - Amsterdammers waarderen hun buurt gemiddeld met een 7,5. Dit blijkt uit het tweejaarlijkse onderzoek naar de leefbaarheid in Amsterdam. En dat is een dikke vette voldoende. Leefbaarheid heeft alles te maken met schoon, heel, veilig en prettig. Sinds het eerste meetjaar 2001 steeg het rapportcijfer voor de buurt voortdurend. In 2001 was de waardering gemiddeld een 6,9, en in 2017 dus een 7,5. Dat is een dikke vette voldoende. Hartstikke mooi natuurlijk, al is het geen 10. Dat kan ook niet, want er valt altijd wel wat te verbeteren (en te klagen).
Die 7,5 is een gemiddelde. Elke buurt in Amsterdam krijgt voor 'buurttevredenheid' een voldoende, maar het rapportcijfer per wijk loopt uiteen van een 6,3 in Zeeburgereiland/Nieuwe Diep in Oost tot een 8,7 in de Apollobuurt in Zuid. Ruim een kwart van de 90 wijken krijgt een 8 of hoger. Gemiddeld kom je dan uit op een 7,5. En dat is hetzelfde cijfer als in 2015. Er zijn vier wijken waar de buurttevredenheid daalde: twee wijken in stadsdeel Centrum en twee in Zuidoost. De twee wijken van Centrum, Weteringschans en Jordaan kennen weliswaar een daling van de buurttevredenheid, maar het rapportcijfer komt nog altijd rond de 8 uit. In Centrum hadden bewoners in de periode 2015-2017 veel last van andere groepen mensen en nam de ergernis vanwege afval toe. En dat is ook iets wat voor héél Amsterdam geldt: het onderwerp 'afval' roept veel irritatie op. Gemiddeld cijfer: 6,2.
In het tweejaarlijks onderzoek ‘Wonen in Amsterdam’ van de gemeente Amsterdam en de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties wordt de leefbaarheid in Amsterdam aan de hand van verschillende onderwerpen gemeten. Wie meer wil weten over de cijfers van zijn eigen wijk kijkt op www.amsterdam.nl/actueel/nieuws/buurttevredenheid/.

Meer berichten