Bokstraining in de buitenlucht

Nieuws
Boogieland plaatst de bokszakken op steeds meer locaties.
Boogieland plaatst de bokszakken op steeds meer locaties. (Foto: aangeleverd)

NOORD - Is het u ook opgevallen? Op steeds meer plaatsen in Noord zie je mensen zich buiten boksend uitleven. Ze werken zich in het zweet, hun vuisten roffelen tegen boksballen die aan stalen beugels hangen, verzwaard met cement en aarde, waarin hier en daar plantjes zijn gepoot. Gratis conditie- en sporttraining in de open lucht! Op de boksballen staat ‘Boogieland’.

Het begon ‘een beetje rebels’, vertellen Maartje Piersma en Issani Franzua Martinez van Boogieland. En als een mooie vrucht van het nare coronatijdperk. Toen in maart vorig jaar de eerste lockdown werd afgekondigd en de sportscholen hun deuren moesten sluiten, verplaatste deze boksschool aan het Gedempt Hamerkanaal zijn bokszakken op eigen houtje en nog zonder vergunning naar de buitenlucht om ieder die er behoefte aan had gelegenheid te geven te blijven trainen.

Onverwacht succes

Het werd een onverwacht succes. En zoals het dan gaat: het vond een vaste bedding. Bokszakken worden nu opgesteld in overleg met (en met steun van) stadsdelen, Dock jeugdwerk, Streetcornerwork en buurtmakelaars. Soms nemen omwonenden het initiatief en spreken daartoe in overleg met het stadsdeel hun ‘buurtbudget’ aan.

Sommige bokszakken worden inmiddels zo intensief gebruikt dat de stalen onderdelen maandelijks vervangen moeten worden. Dat gebeurt eveneens in Noord bij de Boogieland Foundation. Voordat de bokszakken de goedkeuring van hogerhand kregen moesten ze in overeenstemming gebracht worden met eisen van veiligheid en hygiëne, alsmede ‘coronaproof’ gemaakt worden.

Winnaar olympisch goud

In Noord stond de eerste bokszak bij Eye en de NDSM-werf volgde snel. Uiteraard moest er ook aan de Bep van Klaverenboulevard een komen: het zou de naamgever, olympisch goud-winnaar 1928 op de Spelen in Amsterdam, plezier hebben gedaan. In Tuindorp Oostzaan wil men de bokszak koppelen aan de traditie van het Zonnehuis als zinderende boksarena. “Een iconische plek”, zegt Piersma.

“Er staan nu dertig bokszakken in Amsterdam, waarvan acht in Noord. En nog steeds”, vertelt Issani, “bellen mensen op met de vraag of ze een bokszak kunnen ‘reserveren’. Maar dat kan niet: ze zijn namelijk altijd voor iedereen toegankelijk en die in het Oosterpark wordt zelfs bijna het klokje rond gebruikt. En het mooie is: ook allerlei sporters die normaal niet boksen maken er gebruik van.’’

‘Kwetsbare wijken’

“Niet toevallig”, zegt Piersma, “staan de meeste in ‘kwetsbare wijken’. Het gaat om het bevorderen van inkomensonafhankelijke sportbeoefening.’’ En dat blijft niet bij het plaatsen van bokszakken, al spoedig is begonnen met ‘audiotrainingen’ om het boksen op een hoger niveau te brengen en in samenwerking met de Cruyff Foundation worden ook clinics gegeven door bekende (kick)boksers.”

De gemeente deelt mee zeer tevreden te zijn over deze ontwikkeling: “Het is een innovatief privaat initiatief door een Amsterdamse sportaanbieder die mede-Amsterdammers in staat stelt kosteloos op een veilige manier te sporten.’’ Wie had ooit kunnen vermoeden dat de uitbraak van een gemeen virus nog zou leiden tot een nieuwe hausse in amateurbokssport!

John Jansen van Galen

Een bokszak op de Bep van Klaverenboulevard is natuurlijk zeer op zijn plaats.