Meepraten over de Javabrug

  Nieuws
Er komt een brug tussen de kop van het Java-eiland en het Hamerkwartier in Amsterdam-Noord. (Foto: gemeente Amsterdam)
Er komt een brug tussen de kop van het Java-eiland en het Hamerkwartier in Amsterdam-Noord. (Foto: gemeente Amsterdam) (rodi.nl)

NOORD - Er komt een brug voor voetgangers en fietsers tussen de kop van het Java-eiland en het Hamerkwartier in Amsterdam-Noord. Wáár precies en hoe: daar kan over meegepraat worden. Dat kan online of live tijdens een informatieavond.
Van Noord naar Oost of van Oost naar Noord, lopend of met de fiets: straks kan men zelf kiezen. Maar eerst die brug. Er zijn zes brugvarianten ontworpen. De ontwerpen van de bruggen verschillen in ligging, aanloop en aanlandplek. Naar verwachting is de Javabrug in 2025 gereed en wandelen en fietsen daar in 2030 elke dag tussen de 20.000 en 30.000 mensen. Vanaf 19 april zijn de zes brugvarianten te zien op www.amsterdam.nl/javabrug. Op deze pagina kan vanaf 23 april online worden gereageerd op de varianten door een vragenlijst in te vullen. Maandag 23 april in Pakhuis de Zwijger en dinsdag 24 april in de Kromhouthal zijn er bijeenkomsten van 19.00 tot 22.00 uur. Men moet zich hier wel voor aanmelden.
Eind dit jaar komt er een voorlopig besluit over de precieze locatie van de brug. Voor die tijd komt er nog een informatieavond. In 2019 neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de komst van de brug. Naar verwachting is de Javabrug in 2025 gereed.
De stad groeit in hoog tempo op beide oevers aan het IJ. Steeds meer mensen nemen dagelijks de pont. Om de oversteek structureel te verbeteren, stemde de gemeenteraad op 20 juli 2017 in met het voorkeursbesluit Sprong over het IJ. Een combinatie van vijf maatregelen: meer en grotere veren, een fiets/voetgangersbrug over het IJ en het Noordhollandsch Kanaal, een metrostation Sixhaven en een voetgangerstunnel onder het IJ. Voor meer informatie zie: amsterdam.nl/sprongoverhetij.

Meer berichten