Eten, tuinieren, timmeren, dansen, werken, sporten en spelen aan het IJ

  Nieuws
De komende tijd gaat De VerbroederIJ de Oostveerkavel inrichten en vormgeven. (Foto: gemeente Amsterdam)
De komende tijd gaat De VerbroederIJ de Oostveerkavel inrichten en vormgeven. (Foto: gemeente Amsterdam) (rodi.nl)

NOORD - Een groene haven aan het IJ waar men kan eten, tuinieren, timmeren, dansen, werken, sporten en kinderen kunnen spelen. Het plan van De VerbroederIJ is door de jury geselecteerd als winnaar voor de Oostveerkavel in het Hamerkwartier. Iedereen kan meehelpen om hiervan een succes te maken. Op het stuk grond naast de pontaanlanding aan de kop van de Johan van Hasseltweg, komt een moes- en zelfpluktuin, een paviljoen voor buurtinitiatieven, feesten en partijen en een lunchcafé met overdekt terras.
"Het hele gebied gaat veranderen en wij willen eraan bijdragen dat iedereen uit de buurt zich hier thuis voelt", aldus Tania Spaans, een van de initiatiefnemers. Spaans is leerkracht in het basisonderwijs en vormt De VerbroederIJ samen met Wouter Schild, projectleider bij de Vrijwilligerscentrale en Wendy Rats, communicatieadviseur en stadsboerin. Alle drie wonen ze in Noord en samen hebben ze veel ervaring in het onderwijs, de horeca, jongeren- en vrijwilligerswerk en communicatie. "Wij hebben veel tijd besteed aan een buurtonderzoek: veel over de buurt geleerd, verschillende buurtbewoners ontmoet en ook echt leren kennen", vertelt Spaans.
De VerbroederIJ mag het stuk gemeentegrond vier jaar lang gratis gebruiken. Maatschappelijk ondernemers konden eind 2017 hun plannen indienen. Na een voorselectie van vijf plannen, heeft een buurt- en vakjury in februari het winnende plan gekozen. De gemeente wil met dit tijdelijke initiatief de bewoners van de IJplein-Vogelbuurt betrekken bij de ontwikkeling van het Hamerkwartier én ze laten genieten van deze mooie plek aan het IJ. In april zal de gemeente het terrein vrij maken van geparkeerde auto’s. De gemeente waarschuwt de parkeerders van tevoren. De komende tijd gaat De VerbroederIJ de Oostveerkavel inrichten en vormgeven. Spaans: "We hebben buurtbewoners, (lokale) ondernemers en maatschappelijke organisaties hard nodig om hiervan een succes te maken." Contact opnemen kan via: meedoen@deverbroederij.nl, www.deverbroederij.nl of facebook.com/deverbroederij. Dan ontvangt men direct een uitnodiging voor de feestelijke opening.

Meer berichten