Onderzoek naar veiligheid op pontjes IJ en Noordzeekanaal

  Nieuws
De ponten bij het Centraal Station. (Foto: Vincent de Vries/RM)
De ponten bij het Centraal Station. (Foto: Vincent de Vries/RM) (rodi.nl)

AMSTERDAM - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) start een onderzoek naar de veerdiensten van het GVB. Dat geldt ook voor de pontjes over het Noordzeekanaal buiten Amsterdam. Aanleiding is de botsing van een veerboot tegen de kade bij Amsterdam Centraal zondag 6 mei, waarbij dertien mensen gewond raakten.


In het onderzoek wordt naast de Amsterdamse pontjes ook gekeken naar de veren Velsen-Noord-Velsen-Zuid, Assendelft-Spaarndam en Zaandam-Hempontplein, bevestigt de woordvoerder van de Inspectie. Volgens hem gaf het incident van 6 mei en eerdere aanvaringen de doorslag om de pontjes te onderzoeken. "We zullen vaker controleren op de veerdiensten over de gehele Noordzeekanaal. Dus ook de pontjes bij Assendelft en Velsen."
Bij het ongeluk bij de kade in Amsterdam kwam de pont vanuit de Buiksloterweg. Mogelijk kon de pont niet afremmen door een technisch defect. "We hebben nu het idee dat de linkerschroef kapot is, maar dat moeten we goed onderzoeken", vertelde een woordvoerder van het GVB. Op dit moment ligt de pont nog aan de kade voor reparatie. De Maatschappij Voor Beter OV reageerde snel na het ongeluk en stelde dat de veerdiensten van het GVB onveilig zijn. Volgens de reizigersorganisatie komen dit soort incidenten vaker voor. Maatschappij Voor Beter OV is van mening dat het GVB niet in staat is om de veiligheid van de eigen veerdiensten voldoende te waarborgen. (Bron: Nieuwspartner NH)

Meer berichten