'Moet ik overstappen in een bus!' - Testen Noord/Zuidlijn in volle gang voor opening 22 juli

  Nieuws
Testreizigers zijn gestrand op station Noord. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)
Testreizigers zijn gestrand op station Noord. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM) (rodi.nl)

NOORD - Tussen de vier- en vijfhonderd mensen waren tweede pinksterdag al vroeg uit de veren om deel te nemen aan één van de testritten met de Noord/Zuidlijn. Het GVB oefent ruim zes weken op de Noord/Zuidlijn met testreizigers, zodat alles vlekkeloos verloopt als de lijn vanaf 22 juli echt in gebruik wordt genomen. Acht verschillend scenario's worden getest. Brand, drukte of bijvoorbeeld een ontruiming. Deze dag werd een verstoring getest.

Reizigers strandden op station Noord alwaar pendelbussen werden ingezet omdat de metro niet meer verder reed en de mensen zodoende toch hun reis konden vervolgen. "Ik doe mee aan deze testrit om met de metro te rijden, moet ik overstappen in een bus!" zegt één van de testers quasi teleurgesteld. Gelukkig mochten de testreizigers na afloop een aantal uren vrij reizen met de metro, dus kwam ook deze reiziger volledig aan zijn trekken. Van tevoren weten de reizigers niet wat ze te wachten staat, welk scenario het wordt. Deze test verliep volledig volgens plan. Binnen 20 minuten na de stranding stonden de pendelbussen al klaar om iedereen naar het Centraal Station te brengen. Normaal staat hier 30 minuten voor, dus ruim binnen de door het GVB gewenste tijd was alles opgestart en uitgevoerd.

Verbinding


Echtpaar Lalji uit Amsterdam-Noord deed mee met de testreis. Het stel genoot zichtbaar van deze zonnige testdag. "We waren gewoon nieuwsgierig. Familieleden hebben ook al aan andere testreizen meegedaan en zij waren enorm enthousiast. Het is een heel mooi project en wij zijn blij dat het er is! Weer een stukje verbinding met de stad. Dit gaat ons en ook onze kinderen veel gemak brengen." Ruim 8000 testreizigers hebben zich voor deze testritten opgegeven, die in minder dan een dag vol zaten. Omdat de belangstelling zo groot was heeft het GVB nog eens 2000 extra testplekken beschikbaar gesteld. Meer informatie hierover is te vinden op testmee.gvb.nl.

Profiteren


Met de bus reizen vanuit Noord naar Centraal Station zal met de komst van de Noord/Zuidlijn niet meer gebeuren. De bussen die nu nog door de IJ-tunnel rijden gaan verdwijnen. Grote delen van Amsterdam zijn straks ook vanuit Waterland sneller te bereiken via een overstap op de Noord/Zuidlijn. Het centrale overstappunt is hier Metrostation Noord. Het meest profiteren de reizigers met hun bestemming binnen het invloedgebied van de Noord/Zuidlijn, zoals de Zuidas. Ook reizigers naar Oud-Zuid en het westelijk deel van het centrum profiteren hiervan. De bestemmingen in Oost en het oostelijk deel van het centrum zijn via een overstap op de Noord/Zuidlijn met een vergelijkbare reistijd als de huidige situatie te bereiken.

Meer berichten