'Beeldvorming meidenvoetbal verbeteren' - Stadsdelen Noord en Zuidoost winnen finales meidentoernooi La League<

  Nieuws
Team Noord op het podium, samen met straatvoetbalster Rocky - midden - en de landskampioenen van Ajax: Nicky van den Abbeele en Lize Kop. (Foto: aangeleverd)
Team Noord op het podium, samen met straatvoetbalster Rocky - midden - en de landskampioenen van Ajax: Nicky van den Abbeele en Lize Kop. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

AMSTERDAM - De finales van het La League voetbaltoernooi voor meiden vond afgelopen weekend plaats tijdens de NextGen Games in het Olympisch stadion. De zes deelnemende stadsdelen vaardigden hun beste twee teams per leeftijdscategorie af en vertegenwoordigde een land. Stadsdeel Noord (‘Nederland’) won in de categorie 13-16 jaar met 2-1 van stadsdeel West en Centrum (‘Argentinië’) De meiden uit Zuidoost in categorie 9-12 jaar (‘Portugal’) wonnen met 2-0 van stadsdeel Oost (‘Uruguay’).


Onder zijn leiding is de toename van sportparticipatie onder alle Amsterdammers met 10 procent gestegen. Raadslid en wethouder Sport, Eric van der Burg, toont zich pro meidenvoetbal. "Hoe meer, hoe beter. De NextGen Games, waarbij kinderen kennismaken met allerlei sporten is uitermate geschikt om sport te bevorderen. Laten we dit uitbouwen. La League, een initiatief van Plan Nederland om voetbal bij meiden te stimuleren, is ook een fantastisch idee. Kijk eens hoe fanatiek die meiden zijn." La League organiseert het toernooi bewust alleen voor meisjes. Van der Burg: "De beeldvorming over vrouwenvoetbal moet veranderen. Kijk bijvoorbeeld naar het landskampioenschap van de vrouwen in de eredivisie. Ajax speelt op het tweede veld. De A en B-junioren van de jongens op het eerste. Dat kan toch niet?! En waar was Edwin van der Sar?"
Monique van ’t Hek, directeur van ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland, beaamt de ongelijkheid. Plan Nederland is initiator van La League. Van ’t Hek: "Wij zetten ons extra in voor meisjes omdat veel meiden in vergelijking met jongens nog steeds niet altijd gelijke kansen krijgen." Supporter van zijn dochters Gert-Jan vertelt: "Mijn drie dochters willen voetballen bij de dichtstbijzijnde club in de buurt, maar zij bieden geen meidenvoetbal aan. Ze voetballen nu in een ander stadsdeel."
Binnenkort organiseert La League een meidenevent met de eredivisievrouwen: www.laleague.com.

Meer berichten