Een andere kijk op Amsterdam - Franse architect brengt de stad in beeld

  Nieuws
Tekening Marcel Bajard: huizen die langs de grachten uit de 17e eeuw zijn gebouwd. (Foto's: aangeleverd)
Tekening Marcel Bajard: huizen die langs de grachten uit de 17e eeuw zijn gebouwd. (Foto's: aangeleverd) (rodi.nl)

AMSTERDAM – In Museum Het Grachtenhuis is de tentoonstelling ‘Amsterdam: een andere kijk’ te zien. Hierin neemt de Franse architect Marcel Bajard het publiek mee aan de hand van zijn tekeningen, prenten en plattegronden in zijn omzwervingen door de stad. Hij laat zien hoe de originaliteit en de schoonheid van Amsterdam niet het gevolg zijn van een gelukkig toeval, maar van ontwikkelingen en artistieke stromingen die over de jaren de grachten, de straten, en de openbare ruimte gevormd hebben. De expositie is te bezoeken tot en met zaterdag 29 juli.
De werken in de expositie laten zien hoezeer Amsterdam is gevormd door het water, en hoezeer de Amsterdammers gehecht zijn aan de nauwe relatie tussen huis en water. Stedenbouwers en architecten in de stad gebruiken ook vandaag het water om de stad vorm te geven.

In de ban van Amsterdam

Marcel Bajard (1941) is een gerenommeerde Franse architect en stedenbouwkundige uit Grenoble. Hij is mede-oprichter en voormalig directeur van de afdeling ‘Etudes Urbaines’ binnen het fameuze multidisciplinaire bureau AREP, dat stedenbouwkundige projecten realiseert van Cairo tot Peking en van Bahrain tot Versailles. AREP is gespecialiseerd in de bouw van hoogwaardige infrastructuur, stations, luchthavens; Bajard publiceerde daarover eerder met François Lamarre het boek ‘From the station to the city’. Tijdens zijn wandelingen door Amsterdam tekende en analyseerde hij de ruimte voor zijn boek over de stad: ‘Amsterdam – Une autre façon de voir la ville à travers son urbanisme.’

Nieuwe visies op grachtengordel

Museum Het Grachtenhuis is dé plek waar op een toegankelijke en laagdrempelige manier het verhaal van de grachten wordt verteld. In de permanente multimediale tentoonstelling maken jaarlijks tienduizenden bezoekers kennis met één van de meest spectaculaire stadsuitbreidingen ter wereld: de zeventiende-eeuwse grachtengordel van Amsterdam. Deze Grachtengordel is een cluster van deze bijzondere waarden, kwaliteiten, verhalen en studies, en dus permanent in ontwikkeling; Museum Het Grachtenhuis ziet het als haar taak steeds andere en nieuwe visies daarop te presenteren.
Praktische informatie

De expositie ‘Amsterdam: een andere kijk’ is tot en met zaterdag 29 juli bezoeken in Museum Het Grachtenhuis, Herengracht 386, 1016CJ Amsterdam. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door l’Echappée Belle, ‘Une fondation pour la promotion de la culture française aux Pays-Bas’, www.echappeebelle.nl, en de boekhandel Le Temps Retrouvé, www.letempsretrouve.nl.

Meer berichten