Minder dode koeien dankzij stille rapers

  Nieuws

REGIO - We weten intussen dat de plasticsoep in de oceanen een ramp is voor de vissen en vogels. Dichter bij huis is de schade ook groot. Uit recent onderzoek van de Universiteit van Wageningen blijkt dat in Nederland circa 4000 landbouwhuisdieren per jaar doodgaan door zwerfvuil. Blik en glas in het weiland wordt verpulverd door de maaimachine en de splinters komen in het voer, hetgeen resulteert in maagperforaties. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) is heel blij met alle stille rapers - vrijwilligers die uit eigen initiatief zwerfvuil opruimen - in haar werkgebied Noord-Holland boven Noordzeekanaal.
Eén van de stille rapers (Pieter Bijl uit Alkmaar) heeft het initiatief genomen om een website te laten maken: www.stillerapers.nl. Dit is het resultaat van een prijsvraag van het HHNK. "Ik ben acht jaar geleden begonnen met zwerfvuil uit het water halen tijdens kanotochten in en rond Alkmaar. Elke kanotocht kom ik terug met twee volle vuilniszakken. In oktober 2017 heeft het HHNK alle stille rapers uitgenodigd voor een inspirerende bijeenkomst. Dat heeft mij enorm gestimuleerd om dagelijks te ruimen. Als ik wandel of fiets, neem ik altijd een tasje mee om troep in te doen. Per week raap ik circa 200 stuks zwerfvuil op en dat is dus 10.000 per jaar. Zwerfvuil betreft vooral blikjes, plastic en glazen flessen. Al deze producten zijn slecht voor het milieu en kunnen fataal zijn voor dieren. Als boerenzoon ligt de agrarische sector nauw aan mijn hart. Ik ben van mening dat de overheden moeten zorgen voor voldoende afvalbakken en voorzieningen om afval te verwerken. Het zou ook heel mooi zijn als Den Haag besluit om statiegeld te heffen op plastic en blik. Dan is er 50 % minder zwerfvuil."
"Wat betreft het opruimen van het zwerfvuil zijn wij stille rapers zeer effectief. Overheden kunnen niet wekelijks alle routes opschonen. Wij als stille rapers kunnen dat wel, want wij wandelen, trimmen, fietsen of varen frequent op routes waar veel zwerfvuil wordt gedumpt. De website is een bron van informatie en stimuleert (aspirant) stille rapers. Er is een interactieve kaart waar iedereen die regelmatig zwerfvuil opruimt haar of zijn gebied kan inkleuren. Dat kun je doen met vermelding van naam en foto of anoniem." Voor meer informatie www.stillerapers.nl of info@stillerapers.nl.

Meer berichten